Erişilebilirlik

15 Ocak Amerikan Basınından Özetler


15 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

New York Times, Donald Trump'ın iki yıl önce başkanlık görevini devralma törenlerinde rekor düzeyde harcama yapıldığını bildiriyor. Gazetenin yetkililerle görüşmelerinden ve ilgili belgeleri değerlendirmesinden çıkan sonuca göre Trump'ın göreve başlama törenlerinden sorumlu komisyon, 72 gün içinde 100 milyon dolardan fazla bağış topladı. Bu miktar, eski başkanlar Barack Obama ve George W. Bush'un birinci ve ikinci dönem başkanlıklarını kutlama amacıyla düzenlenen törenler için toplanan paranın iki katı. Habere göre başkanlık balosuna katılan 20 danışmanın makyajına 10 bin dolar harcandı. Sözleşmeli personelin uçak biletleri, otel odaları, oda servisi, taksi harcamaları ve diğer tüm giderlerinin komisyon tarafından karşılanmasının yanısıra bu personele günde toplam 30 bin dolar ödeme yapıldı. Trump International Oteli ise Trump'ın tören komisyonuna bir buçuk milyon dolarlık fatura kesti. Gazete, komisyonun harcamaları konusunda herhangi bir soruşturma açılmadığını, ancak komisyona bağışta bulunanların mercek altında olduğunu yazıyor. Amerikan yasaları gereğince başkanların göreve başlama törenlerini düzenlemekten sorumlu komisyonların her bağışı Federal Seçim Komisyonu'na belgeleriyle bildirmesi gerekiyor. Trump'ın ekibinin raporlarıysa New York'un Manhattan ve Brooklyn bölgelerinde görevli federal savcılar tarafından soruşturma altına alındı. Savcılar, yabancı kaynaklı bağışların Amerikan vatandaşları aracılığıyla Trump'ın komisyonuna aktarılıp aktarılmadığını araştırıyor.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump'ın 2018'de yakın çevresine birkaç kez Amerika'yı NATO'dan çıkarmak istediğini gündeme getirdiğini bildiriyor. Gazetenin Trump Yönetimi'ndeki üst düzey kaynaklardan aldığı bilgiye göre NATO'nun çözülmesine neden olacak böylesi bir hamle, NATO'nun varlığını savunan yetkilileri kaygılandırıyor. Bunun nedeni, NATO üyesi ülkelerin askeri harcamaların sorumluluğunu üstlenme konusunda yeterli katkıda bulunmadığını düşünen Trump'ın NATO'dan çıkma tehdidini her an gündeme getireceği korkusu. Habere göre Trump, geçen yaz çalkantılı bir ortamda geçen NATO zirvesi sırasında ulusal güvenlik danışmanlarına askeri bir ittifak olan NATO'nun varlık amacının anlamsız olduğunu söyledi. O dönemde Savunma Bakanı olan Jim Mattis ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington'un Avrupa'daki nüfuzunu yitirmesine ve Rusya'nın onyıllar boyunca güç toplamasına neden olacak bu hamleyi gündeme getirmemek ve Amerika'nın stratejisini ayakta tutmak için hummalı bir çalışma içine girdi. Öte yandan Trump'ın Amerika'yı NATO'dan çıkarma düşüncesi, birçok uzman, asker ve diplomatın tepkisini çekti. NATO eski komutanlarından emekli Amiral James Stavridis, böyle bir hamlenin olağanüstü bir jeopolitik hata olacağını, NATO'dan çıkmayı gündeme getirmenin bile Rusya lideri Vladimir Putin'e ”asrın hediyesini vermek” anlamına geleceğini söyledi. Uzmanlar, zayıflamış bir NATO'nun, Putin'e birçok alanda serbesti tanımak anlamına geleceği uyarısında bulunuyor. Yetkililerse Amerika'nın NATO'dan çıkmasının, Putin'in en büyük isteğinin hiç çaba harcamasına gerek kalmadan yerine getirilmesine eşdeğer olduğunun altını çiziyor.

Los Angeles Times ise Los Angeles'ta Öğretmenler Sendikası'na bağlı 31 bin öğretmenin 30 yıl sonra ilk kez greve gitmesinin, çoğunlukla yoksul çocukların yaşadığı ilk ve orta eğitim bölgesindeki aileleri zor durumda bıraktığını bildiriyor. Gazete, 20 aydır daha çok derslik, daha fazla maaş ve destek talebinde bulunan Los Angeles Öğretmenler Sendikası'nın, Amerika'nın ikinci büyük eğitim bölgesiyle yaptığı müzakerelerden sonuç çıkmadığını yazıyor. Habere göre daha iyi çalışma şartları arayışındaki öğretmenler, kamu eğitiminin ve çoğu yoksul olan öğrencilerinin geleceğini düşündükleri için greve gittiklerini söylüyor. Kalabalık sınıf istemediklerini, öğretmenlerinin daha çok maaş almayı hakettiğini vurgulayan çok sayıda Los Angeles'lı öğrenciyse dün düzenlenen ve 20 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşünde eğitimcilere destek verdi. Öte yandan 2020 başkanlık seçimi için aday adayı olan Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve önümüzdeki başkanlık seçimlerinde aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılan California Senatörü Kamala Harris gibi Demokrat Parti'nin önde gelen isimleri de grev yapan öğretmenlere destek verdi.

XS
SM
MD
LG