Erişilebilirlik

23 Ocak Amerikan Basınından Özetler


23 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

New York Times, bir aydan uzun süredir kısmen kapalı olan hükümetin açılması için Senato’nun yarın iki ayrı tasarıyı oylayacağını bildiriyor. Habere göre Cumhuriyetçi Parti’nin tasarısı, Başkan Trump’ın sınır duvarı inşası için gereken 5,7 milyar dolarlık ödeneğin onaylanmasını, duvar ödeneğini içermeyen Demokrat Parti önerisiyse hükümeti 9 Şubat’a kadar açık tutacak fonların önünün açılmasını öngörüyor. Her iki tasarının da Senato’dan geçmesi için gereken 60 oyu alması beklenmiyor. Bu da 800 bin devlet memurunun ikinci kez maaş alamayacağı anlamına geliyor. Ancak gazete, hükümetin beş haftadır kapalı olmasının her iki parti üzerindeki baskıları attırdığını, tasarılar Senato’da mağlubiyete uğrasa bile yeni müzakerelerin yapılmasına ön ayak olacağını kaydediyor.

New York Times bugün ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin eski Başkan Obama dönemine ait olan ve 2016 yılından bu yana trans askerlerin orduda görev yapmasına olanak tanıyan kararı geri çevirdiğini bildiriyor. Gazete, Anayasa Mahkemesi kararının, Başkan Trump’ın trans askerlerin orduda görev yapmasına yönelik yasağının devreye girmesine olanak tanıyacağını yazıyor. Habere göre alt mahkemelerin trans askerlerin davalarını görmeye devam etmesi, Trump Yönetimi’nin yasağı devreye sokması önünde engel oluşturmayacak. Mahkeme kararıyla birlikte Obama döneminde cinsiyet değişimi sürecine girmeyen trans askerler, biyolojik cinsiyetlerine bağlı kaldıkları sürece orduda görev yapabilecek. Trans askerler, birkaç yıl öncesine kadar ordudan atılıyordu. Ancak 2016 tarihli Obama Yönetimi kararı, cinsiyet disforisi yani cinsel kimlik bozukluğu teşhisi konan trans erkek ve kadın ordu mensuplarının cinsiyet değiştirmesine izin veriyordu. Amerikan Ordusu’nda sayısı 900’den fazla olan bu bireyler, cinsiyet değiştirme süreçleri tamamlandıktan sonra görevde kalabilecek. Trump Yönetimi’nin uygulamasına göreyse cinsel kimlik bozukluğu teşhisi konmayan askerlerin, sadece biyolojik cinsiyetlerine bağlı kaldıkları takdirde görevlerini sürdürmelerine izin verilecek. Cinsiyet değişimi geçiren bireylerinse orduya girmelerine bundan böyle izin verilmeyecek.

Wall Street Journal ise Amerikan Anayasa Mahkemesi’nin yaklaşık on yıl sonra ilk kez silah kontrolüyle ilgili bir davayı gündemine almayı kabul ettiğini bildiriyor. Gazete, davanın, New York’ta yaşayan vatandaşların evleri dışında silah taşıyıp taşıyamayacaklarıyla ilgili olduğunu yazıyor. Habere göre mahkeme, New York’ta yaşayanların silahlarını evlerinin dışına çıkarmasını kısıtlayan bir yasayı gözden geçirecek. Amerikan vatandaşlarına silah sahibi olma hakkı tanıyan Anayasa’nın ikinci maddesini gündemine alması, Başkan Trump’ın adayı yargıç Brett Kavanaugh’nun katılımıyla muhafazakar çizgisini pekiştiren Anayasa Mahkemesi açısından bir sınav niteliği taşıyor. New York’ta ateşli silahların taşınmasını kısıtlayan yasanın yeniden gözden geçirilmesi, muhafazakar çoğunluğa sahip Anayasa Mahkemesi’ne, Anayasa’nın ikinci maddesinin kapsamını genişletme fırsatı tanıyor.

Washington Post ise 2020 ön seçim atmosferi yavaş yavaş şekillenmeye başlayan Demokrat Parti’yi ve aday adaylarının pozisyonlarını mercek altına alıyor. Gazete, Demokrat Parti seçmenlerinin son yıllarda ilerici sol kanada daha çok kaydığını, Demokrat başkan aday adaylarının Kongre’deki sicillerinin bu eğilime nasıl karşılık verdiğinin bundan böyle daha büyük dikkatle izleneceğini öngörüyor. Habere göre son on yıl içinde Demokrat cephede çok büyük değişiklikler yaşandı. Demokrat adaylar, bundan on yıl önce, eşcinsel evlilik, ücretsiz sağlık hizmeti, trans ordu mensupları, silah kontrolü, küresel iklim değişikliği gibi, aşırı liberal olduğu için ılımlı ya da bağımsız seçmenleri soğutacak fikirleri öne çıkarmıyordu. Oysa günümüz siyasi ikliminde Demokrat seçmenlerin görüşlerinin liberal çizgiye daha fazla kaydığı gözleniyor. Pew Araştırma Kuruluşu’nun 2018 yılında yaptığı ankete göre Demokrat seçmenlerin yüzde 46’sı, kendilerini “liberal” olarak tanımlıyor. Bu oran, liberal seçmen sayısının on yıl öncesine kıyasla yüzde 28 oranında arttığına işaret ediyor. Demokrat cepheye liberal iklimin hakim olmaya başlamasıysa 2020 başkan aday adaylarının Kongre’deki sicillerinin mercek altına alınmasına yol açıyor. Örneğin 2020 yarışında aday olması olasılığı yüksek eski başkan yardımcısı Joe Biden, 1990’lı yılların başında Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilen yargıç Clarence Thomas’a cinsel taciz suçlaması yönelten Anita Hill’e yaptığı muameleden ötürü özür diledi. Bir başka aday adayı, Hawaii eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard, geçmişte eşcinsel evlilik karşıtı görüşler ifade ettiği için pişmanlık duyduğunu kaydetti. Başka aday adaylarıysa daha geniş seçmen kitlelerine hitap edebilmek için göçmenlik, cinsiyet eşitliği ve silah kontrolü gibi kilit meseleler üzerindeki görüşlerinin zaman içinde değiştiğini ifade ediyor.

XS
SM
MD
LG