Erişilebilirlik

22 Ocak Amerikan Basınından Özetler


22 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Washington Post, Çin'in son yılların en düşük büyüme oranını açıklamasının ve Amerika'da hükümetin uzun süredir kapalı olmasının, küresel ekonomik durgunluk kaygılarının tırmandırdığını bildiriyor. Gazete, dün gelen açıklamaya göre Çin ekonomisinin geçen yıl yüzde 6,6 büyüdüğünü yazıyor. Habere göre normalde birçok ülke için oldukça yüksek sayılabilecek yüzde 6,6'lık büyüme, Çin açısından son 28 yılın en düşük seviyesi. Avrupa'daki sert düşüşleri ve küresel ekonomik yavaşlama öngörülerini dikkate alan Uluslararası Para Fonu IMF ise küresel ekonomiye ilişkin beklentilerini düşürdü. Gazete İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun geçen yıla kıyasla bu yıl çok daha farklı bir havada geçtiğinin altını çiziyor. Bunun nedeni, Çin'le ticaret savaşlarına girişen, hükümetin bir ayı aşkın süredir kısmen kapalı olduğu Amerika'nın, ekonomiye kendi eliyle zarar verdiği inancının bu yılki katılımcılar arasında yaygın olması. Başkan Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May gibi kilit liderlerin iç meselelerle uğraşmak için Davos'a gitmemesi de bu yıl en çok göze çarpan farklılıklardan biri. Öte yandan Michigan Üniversitesi'nin yaptığı tüketici görüşü anketine göre tüketici güveninin Donald Trump başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana en düşük seviyesine gerilemesi de ekonomiye ilişkin kaygıların arttığının bir göstergesi. Habere göre Davos'ta toplanan iş ve siyaset dünyasının önde gelenleri, en azından şimdilik, yakın vadede ekonomik gerileme dönemine girileceği gibi bir kaygı içinde değil. Ancak Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşları, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden nihai bir anlaşmaya varamadan ayrılması, faiz oranlarının yükselmesi, küresel borç seviyelerinin yüksek seyretmesi ve uluslararası toplumu kutuplaştıran başka meseleler, küresel krize neden olabilecek risk etkenleri olarak sıralanıyor.

New York Times ise Taleban'ın dün Wardak vilayetinde bir Afgan istihbarat üssüne düzenlediği saldırıyla ilgili haberi aktarıyor. Gazete, son dönemde rekor sayıda Afgan polis ve askerinin saldırılarda hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor. Habere göre genellikle daha iyi eğitim ve donanımlı olan istihbarat güçlerinin kaybı, Afgan savunmasının artan şiddet eylemleri karşısında bundan sonra daha çok zorlanacağının göstergesi. Afgan istihbaratına yönelik saldırı, Taleban'ın Katar'ın başkenti Doha'da Amerikalı diplomatlarla barış görüşmelerine yeniden başladıkları duyurusundan hemen önce, dün sabah erken saatlerde düzenlendi. Uzmanlar, saldırının, 17 yıldır süren savaşın taraflarının müzakere masasına oturma istekliliği göstermesine rağmen şiddetin tırmanmasına engel olamadığının kanıtı olduğunu söylüyor. Bazı Afgan yetkililer, dünkü saldırıda ölenlerin sayısını 40 ila 48 olarak verdi. Saldırıda 60 kişi de yaralandı. Ancak Wardak bölge konseyinden yapılan bir açıklamada bölgede göreve yeni başlayan 150 istihbarat mensubunun üçte birinin öldürüldüğü bildirildi. Öte yandan Taleban, Amerika'yla yürütülen görüşmelerde Afganistan'daki Amerikan askerlerinin varlığı ve tutuklu Taleban militanlarının durumuna odaklanıyor. Habere göre görüşmelerden dışlandığını hisseden Afgan hükümeti, yaşadığı hayal kırıklığını gizlemiyor. Gazete, Başkan Trump'ın Aralık ayında Afganistan'daki 7 bin Amerikan askerini geri çekme talimatının henüz uygulamaya konmadığını hatırlatıyor.

New York Times bugün ayrıca hükümetin bir aydan uzun süredir kapalı olmasının emekli beyin cerrahı Ben Carson'ın başında bulunduğu Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'ndan yardım alan yoksul aileleri çok zor durumda bıraktığını bildiriyor. Habere göre hükümetin kapanması üzerine çalışanlarının yüzde 95'inin zorunlu izne çıkarıldığı Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, federal hükümetten fon alan konut işletmelerine ödeme yapamıyor. Bu da düşük gelirli kiracıların ceplerinden çıkan miktarla hükümetin karşıladığı miktar arasındaki farkı kendilerinin kapatmak zorunda kalması anlamına geliyor. Kiracıların aradaki farkı ödeyememesi, evsizlikle mücadelede büyük rol üstlenen bu konut işletmelerinin düşük gelirli kiracıları evlerinden çıkarmak zorunda kalmasıyla sonuçlanabilir. Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, hükümet kapanmadan önce hükümetle anlaşmalı ev sahipleriyle olan sözleşmeleri yenilemediği ve hükümetin kapalı kaldığı sürece hazırlıksız yakalandığı için eleştiri oklarının hedefinde. Hükümet kapalı olduğu için bakanlığa bağlı toplu konutlarda gereken bakım, onarım ve tamiratlar yapılamıyor, sel felaketi sigortası başvuruları işleme konamıyor, aile içi şiddet gören bireylerin ve evsiz eski muhariplerin sığındığı barınaklar, aylık yardımları alamadıkları için açık kalmakta zorlanıyor.

XS
SM
MD
LG