Erişilebilirlik

14 Ocak Amerikan Basınından Özetler


14 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Wall Street Journal, Başkan Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini geri çekme kararının Amerika'nın Ortadoğu'da elinde bulundurduğu kozları kaybetme riski taşıdığı bir dönemde Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un İran'la yüzleşmek istemesinin Savunma Bakanlığı'nı kaygılandırdığını yazıyor. Gazete, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, Bolton'un talimatıyla, geçen yıl Savunma Bakanlığı'ndan Beyaz Saray'a İran'ı vurmak için askeri seçenekler sunmasını istediğini bildiriyor. Habere göre o dönemde Savunma Bakanı olan Jim Mattis'i kaygılandıran bu talimat, İran destekli militanların Eylül ayında Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği'nde boş bir araziye üç roket atması üzerine geldi. Bu olay, Washington'un olağandışı bir şekilde alarma geçmesine ve askeri saldırı gibi, İran'a yönelik olağanüstü önlemler arayışı içine girmesine yol açtı. Gazetenin adını gizli tuttuğu eski bir üst düzey yetkili, Beyaz Saray'ın İran'a saldırı seçenekleriyle ilgili talebinin büyük sarsıntıya yol açtığını, Trump Yönetimi'nin İran'ı vurma konusundaki kibirli tavrının büyük şaşkınlık yarattığını söyledi. Gazetenin görüş aldığı başka eski üst düzey hükümet yetkilileri de Ulusal Güvenlik Konseyi'nin can kaybına yol açmayan bir saldırıya İran'ı vurarak yanıt vermek gibi aşırı tepki göstermesinin son derece kaygı verici olduğunun altını çizdi. John Bolton, Trump Yönetimi'ne katılmadan önce de İran'da rejim değişikliği istediğini net bir biçimde defalarca dile getirmişti.

Washington Post ise 24 gündür kapalı olan hükümetin yeniden açılması için Senato'daki Cumhuriyetçi Partililer üzerindeki baskıların arttığını bildiriyor. Gazete, Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar arasındaki kördüğümün çözülecek gibi görünmediği bu dönemde, partilerini siyasi bataklıktan kurtarmaları için Cumhuriyetçi senatörlere yapılan çağrıların yoğunlaştığını yazıyor. Bu çağrılara kulak veren Cumhuriyetçi senatörlerden Lindsey Graham, sınır duvarı üzerindeki müzakerelere devam ederken hükümeti geçici süreliğine açma tekliğinde bulundu. Graham, müzakerelerin sonuç vermemesi durumundaysa Başkan Trump'ın daha önce de belirttiği gibi Kongre'yi bertaraf ederek sınırda acil durum ilan etme yoluna gidebileceğini söyledi. Graham, dün Fox Televizyonu'nda yaptığı açıklamada, Trump'ın hükümeti üç hafta gibi kısa süreliğine açabileceğini, bu süre zarfında duvar konusunda anlaşma olmazsa fişi çekebileceğini kaydetti. Gazete, Graham'ın bu önerisinin de gösterdiği gibi, Senato'daki Cumhuriyetçiler'in önümüzdeki iki yıl boyunca Temsilciler Meclisi'nde kontrolü ele geçiren Demokratlar ve fevri tavırlı Başkan Trump arasında denge kurmaya çalışmaları gerekeceği yorumunda bulunuyor.

New York Times ise Kongre'deki gücün Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında bölündüğü bu dönemde sınır duvarı konusundaki ısrarlarını sürdüren Trump'ın tam anlamıyla bir siyasi savaşa soyunduğunu bildiriyor. Gazete, 2017'de zamanın FBI Başkanı James Comey'i görevden alması üzerine FBI'ın Trump'ın Rusya için çalışıp çalışmadığına ilişkin soruşturma açtığı şeklindeki haberin, Beyaz Saray'da ”kuşatma” hissi yarattığını yazıyor. Trump'ın Rusya lideri Vladimir Putin'le yaptığı görüşmelerin ayrıntılarını kendi hükümetinden bile gizlemek için büyük çaba sarfettiğine ilişkin haberse, haftasonunda patlak veren ve Beyaz Saray'da kaygıları arttıran bir başka gelişme oldu. Gazete, tüm bu gelişmelerin ne gibi sonuçlar doğuracağının belirsiz olduğunun altını çiziyor. Örneğin Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar'ın Trump'ın görevden azledilmesiyle ilgili soruşturma açıp açmayacağı, bilinmiyor. Ancak 2020 başkanlık seçimleri öncesinde aday adaylarının birer birer sıraya girmeye başladığı şu dönemde Trump'ın başkanlığının ve Amerika'nın izleyeceği yolun geleceğiyle ilgili tartışmaların yoğunlaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Gazete, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar'ın açacağı soruşturmalara ve buna bağlı olarak siyasi bir savaşın patlak vermesine hazırlık yapan Beyaz Saray'ın 17 avukatla anlaştığını bildiriyor. Gazetenin görüş aldığı Trump'ın eski yardımcılarından Andy Surabian, Demokrat Parti'nin partilerüstü uzlaşı arayışında değil kan peşinde olduğunun altını çiziyor. Demokratlarsa amaçlarının intikam almak değil, iki yıldır başıboş şekilde istediği gibi at koşturan Trump Yönetimi'ni sorumlu tutmak olduğunu vurguluyor.

New York Times bugün ayrıca Afganistan'da Taleban'ın zoruyla savaşan çocukların durumuyla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Afganistan'daki hapishanelerde ”ulusal güvenlik tehdidi” oldukları gerekçesiyle tutuklu bulunan erkek çocuklarına, iki ila on yıl arasında değişen ceza süreleri tamamlandıktan sonra ne olacağı sorusunun kafaları kurcaladığını yazıyor. Habere göre bu çocuklar, yetişkinliğe adım attıkları ve çok daha ciddi zarara yol açma potansiyeline eriştikleri bir dönemde cezaevlerinden çıkacak. 2017'ya kadar sadece kadın tutukluların bulunduğu Kabil yakınlarındaki Badam Bagh cezaevinde şu anda 700 çocuk savaşçı bulunuyor. Taleban'ın himayesi altına aldığı ve intihar bombacısı olarak yetiştirdiği çocuklarsa yine aynı cezaevinde kalıyor, ancak diğer çocuklara köktendinci görüşlerini aşılamamaları için ayrı tutuluyor. Gazete, 2017'de en az 67 intihar saldırısının düzenlendiği Afganistan'da IŞİD'in yükselişiyle birlikte bu sayının 2018'de tam olarak bilinmemekle birlikte daha da arttığını bildiriyor. Bu saldırılarının kaçının çocuklar tarafından düzenlendiğini anlamaksa saldırılardan sonra forensik delil toplamadaki güçlükler nedeniyle son derece zor. Cezaevlerindeki çocuklara rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri sunmak ve köktendincilikten uzak durmaları için gereken desteği sağlamaksa fon sıkıntısı ve olanaksızlıklar yüzünden neredeyse imkansız. Afganistan Adalet Bakanı Abdül Basır Enver, cezaevlerinden çıkan çocukların hemen tepsinin hükümete karşı savaşmaya devam ettiklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG