Erişilebilirlik

11 Ocak Amerikan Basınından Özetler


11 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Washington Post, Trump Yönetimi’nin Meksika sınırı duvarının inşaatına bir an önce başlayabilmek için ulusal acil durum ilan etme hazırlıkları yaptığını yazıyor. Gazete, Trump’ın ulusal acil durum ilan etmek gibi bir adım atmasının gerek Kongre’de sert muhalefetle karşılaşacağı, gerekse mahkemelerde hukuki sürece takılacağı öngörüsünde bulunuyor. Habere göre Trump Yönetimi, duvar inşaatını finanse edebilmek için Amerikan Kara Kuvvetleri İstihkam Teşkilatı’nın bütçesinde yer alan kullanılmamış fonlara göz dikti. Trump Yönetimi, Kongre’nin İstihkam Teşkilatı bütçesi için geçen yıl onayladığı, aralarında Harvey ve Maria kasırgalarından etkilenen bölgelerde sel kontrolü projeleri geliştirmek için ayrılan yaklaşık 14 milyar dolar tutarındaki fonları kullanmak istiyor. Trump Yönetimi’nin duvar inşaatı hazırlıklarıyla ilgili bilgisi olan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye göre Başkan Trump, İstihkam Teşkilatı’dan, duvar inşaatına 45 gün içinde başlanıp başlanamayacağını belirlemesini istedi. Trump Yönetimi, Meksika sınırında bir insanlık ve kamu güvenliği krizi yaşandığını, sınırda uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığını ve kaçak göçmenlerin şiddet eylemlerinde bulunduğunu, bu nedenle sınırı duvar inşa ederek kapatmak gerektiğini savunuyor. Trump, Demokrat Parti’yle Kongre’de anlaşmaya varılamaması durumunda ulusal acil durum ilan edip hem üç haftadır kapalı olan hükümeti açma hem de duvar inşaatına başlama olasılığını değerlendiriyor.

Washington Post’un bir başka ana sayfa haberine göre Beyaz Saray, federal dairelere, hükümetin kapalı olması nedeniyle aksayan hizmetlerden hangilerinin bir an önce başlatılmasını istediklerini sordu. Habere göre Beyaz Saray’ın amacı, Başkan Trump’ın sınır duvarı çekişmesinin uzaması olasılığına karşı hazırlık yaptığı şu dönemde hükümetin kısmen kapalı olmasının etkilerini en aza indirgemek. Trump Yönetimi, ücretsiz zorunlu izne çıkarılan devlet memurlarından, vergi iadesi işlemlerini başlatmalarını, yoksullara gıda karnesi uygulamasına devam etmelerini, konut kredisi işlemleri için gereken belgeleri hazırlamalarını, milli parkları açmalarını ve federal sel sigortası programını sürdürmelerini istiyor. Ancak gazete, hükümetin daha önce kapalı olduğu geçmiş dönemlerde bu gibi faaliyetlere başlamanın yasak olduğunu hatırlatıyor ve bu durumun ciddi bir hukuki mesele haline gelebileceği uyarısında bulunuyor.

New York Times ise dokuz ülkeyi kapsayan Ortadoğu turuna çıkan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada eski Başkan Barack Obama’nın Ortadoğu politikalarına yönelik eleştirel sözlerinin ayrıntılarına yer veriyor. Habere göre bundan on yıl önce yine Kahire’de başka bir üniversitede konuşan Obama’ya olağandışı bir şekilde kişisel saldırıda bulunan Pompeo, eski Başkan’a radikal İslam’ı hafife aldığı ve Ortadoğu’yu temelden yanlış anladığı eleştirisinde bulundu. Pompeo’nun konuşması sırasında Obama’yı adını anmadan, sadece “bu kentte karşınıza çıkan bir başka Amerikalı” olarak gündeme getirmesi dikkat çekti. Pompeo ayrıca on yıl önceki konuşması sırasında Amerika’nın 11 Eylül 2001 saldırılarının yol açtığı korku ve öfkeyle işkenceye başvurduğu imasında bulunan Obama’yı üstü kapalı olarak kınadı ve Ortadoğu’daki meselelerden Amerika’nın sorumlu tutulamayacağını kaydetti. Öte yandan Pompeo, Başkan Trump ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Amerika’nın Suriye’deki varlığına ilişkin çelişkili açıklamalarıyla ilgili bir soruya, Suriye politikası konusunda herhangi bir fikir ayrılığı olmadığı, bunun haber medyasının uydurması olduğu yorumunda bulundu.

XS
SM
MD
LG