Erişilebilirlik

7 Ocak Amerikan Basınından Özetler


7 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00

Washington Post, Başkan Trump ve Kongre’deki Demokrat Partili liderler arasındaki bütçe anlaşmazlığının devam ettiğini, hükümetin yaklaşık üç haftadır kapalı olmasının yol açtığı olumsuz sonuçları kontrol altına almaya çalışan Trump Yönetimi’nin ise yeni bir öneri ortaya attığını bildiriyor. Habere göre sınır duvarının her türlü stratejinin merkezinde yer alacağını kaydeden Beyaz Saray Bütçe Direktörü Russell Vought, Kongre’deki liderlere gönderdiği mektupta, Trump Yönetimi’nin hükümetin açılması için getirdiği son önerinin ayrıntılarına yer verdi. Buna göre Trump Yönetimi Amerika’nın güneybatı sınırının beton duvar yerine çelik bariyerlerle korunması için Kongre’den 5 milyar 700 milyon dolar, buna ek olaraksa sınırdaki acil insani ihtiyaçların karşılanması için 800 milyon dolar talep ediyor. Ancak Demokrat Partili bir yetkili, yapılan son görüşmelerde hiçbir ilerleme kaydedilemediğini çünkü Beyaz Saray’ın duvar ödeneğinin nasıl harcanacağı ve birkaç ay öncesine göre talep edilen ödeneğin neden arttırıldığı konusunda hiçbir açıklama yapmadığını söyledi. Öte yandan gazete, Trump Yönetimi’nin Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan gelen çocuklara Amerika’da mülteci statüsü verilmesine olanak tanıyan Obama döneminden kalma uygulamanın bir benzerini geri getirebileceğinin sinyalini verdiğini bildiriyor. Hükümetin hala kapalı olmasının etkileriyse giderek daha çok hissediliyor. Örneğin önümüzdeki ay vergi iadesi almayı bekleyen ya da barınma ihtiyaçlarını karşılamak için federal yardım alan vatandaşlar, hükümetin kapalı olmasından ötürü zor durumda. Gazete öte yandan kapıları açık olan ancak hükümet kapalı olduğu için görevlilerin işbaşı yapamadığı milli parklarda hükümetin kapanmasından bu yana en az yedi ziyaretçinin güvenlik kurallarına uymamalarının sonucu olarak can verdiğini bildiriyor.

New York Times ise Başkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Suriye’den çekilme planıyla ilgili açıklamalarına yer veriyor. Gazete, Başkan Trump’ın Suriye’deki Amerikan askerlerini aniden çekme kararına ters düşer nitelikteki açıklamasında askerlerin çekilmesinin aylar, hatta yıllar sürebileceğini bildirdiğini yazıyor. Habere göre İsrail ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan Bolton, Amerikan güçlerinin IŞİD’in son kalıntıları temizlenene ve Türkiye Amerika’nın müttefiki olan Kürt güçlere saldırmama garantisi verene kadar Suriye’de kalacağına işaret etti. Bolton ve Beyaz Saray’daki diğer üst düzey danışmanlar, Trump’ın Suriye’den asker çekme kararını yavaşlatmak ve İsrail dahil müttefiklere güvence vermek için perde arkasında yoğun çaba sarfediyor. Bolton, yarınki Türkiye ziyareti öncesinde Kudüs’te yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Amerika’nın onaylamadığı herhangi bir askeri eyleme geçmemesi gerektiğini kaydetti. Öte yandan haftasonunda Camp David’de sınır güvenliği konusunda toplantılar yapan Trump, Suriye’den çekilme takvimiyle ilgili bir soruya, “O kadar hızlı çekileceğimizi hiçbir zaman söylemedim,” şeklinde yanıt verdi. Trump 19 Aralık’ta açıkladığı Suriye kararıyla ilgili olarak, “Askerlerimizin hepsi hemen geri dönecek,” şeklinde konuşmuş, ancak daha sonra bu süreyi dört aya çıkarmıştı. Şimdiyse dört aylık takvime uymak da zor görünüyor. Bunun nedeni, IŞİD’i tamamen yenilgiye uğratmanın ve Türkiye’den Kürtler’le ilgili yeterli güvenceyi almanın uzun sürmesi olasılığı. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir görüşme yapması bekleniyor.

Wall Street Journal ise 2019 yılında Amerikan Merkez Bankası FED’i bekleyen zorluklarla ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, Amerikan ekonomisini mali krizden çıkaran ve ekonomik dengeleri yeniden sağlayan Merkez Bankası’nın 2019’daki misyonunun “ekonomik yumuşak iniş” olduğu yorumunda bulunuyor. Değerlendirmeye göre Merkez Bankası’nın bir yandan enflasyonu kontrol altında tutacak, diğer yandansa gerilemeyi engelleyecek bir ekonomik büyüme politikası geliştirmesi gerekiyor. Haftasonunda yıllık ekonomi konferansı için Atlanta’da toplanan FED yetkilileri, 2019’un ekonomi politikalarını değerlendirdi. Gazete, hükümetin kısmen kapanmasıyla birlikte Merkez Bankası’nın işinin daha da zorlaştığını bildiriyor. Örneğin bankanın ekonominin nabzını ölçmede kullandığı verilerin açıklanması, hükümet kapalı olduğu için gecikiyor. Öte yandan FED’in birbiriyle çelişkili ekonomik göstergeler ışığında nasıl hareket etmesi gerektiğini belirlemesi de zorlaşacağa benziyor. Çalışma Bakanlığı’nın geçtiğimiz Cuma günü açıkladığı raporda istihdam verileri son derece güçlü çıkmıştı. Ancak Çin ekonomisindeki büyümenin aniden yavaşlaması ve borsaların Ekim ayından bu yana düşüş eğilimine geçmesi, küresel ekonomik gerileme riskini yükseltiyor. İç ve dış verilere ilişkin bu kopukluk, Merkez Bankası’nın önüne zor bir seçenek koyuyor. Buna göre Merkez Bankası ya iç ekonomiye daha fazla odaklanıp enflasyon kaygılarını gidermek için faiz oranlarını yukarı çekmeye devam edecek ya da dikkatini yurtdışındaki ekonomik gerilimlere çevirip faiz oranlarını sabit tutacak, hatta azaltacak.

XS
SM
MD
LG