Erişilebilirlik

4 Ocak Amerikan Basınından Özetler


4 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

Amerikan basını, dün yemin ederek göreve başlayan 116'ıncı dönem Kongre'yle ilgili ayrıntılara ve Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı olarak 2007-2011 yılları arasında görev yapan Nancy Pelosi'nin dün yeniden aynı görevi üstlenmesiyle ilgili haberlere geniş yer ayırıyor.

New York Times, Kongre'de güç dengelerinin değiştiği ilk gün Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçiren Demokrat üyelerin sınır duvarı anlaşmazlığı nedeniyle hükümetin açılması için iki tasarı geçirdiğini, ancak bu tasarıların Senato engeline takılmasına kesin gözüyle bakıldığını yazıyor. Gazete öte yandan Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'ten sonra başkanlık sıralamasında üçüncü konumda olan Nancy Pelosi'nin Trump'ın görevden azledilmesi sürecinin başlatılması konusunda da kapıyı aralık bıraktığını bildiriyor. İki yıldır partisi Kongre'nin her iki kanadını da kontrol ettiği için hiçbir direnişle karşı karşıya kalmayan Trump ise bundan böyle Nancy Pelosi liderliğindeki Temsilciler Meclisi'yle yüzleşmek zorunda kalacak. Pelosi, dün sınır duvarına ilişkin bir soruya, ”Duvar olmayacak, duvar inşa etmeyeceğimiz konusunda herhangi bir şüphesi olan var mı?” şeklinde keskin bir yanıt verdi. Gazete öte yandan duvar tartışmasında haftalardır kenara çekilip meselenin Demokrat Parti ve Başkan Trump arasında çözülmesi gerektiğini savunan Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell üzerindeki baskıların da artacağı yorumunda bulunuyor. 800 bin kamu çalışanının ya zorunlu izne çıkması ya da maaş almadan çalışmasına neden olan açmaz ikinci haftaya girerken Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri de McConnell'ın hükümetin açılmasını sağlaması için harekete geçmesini bekliyor. McConnell, hükümetin kapanmasından Demokrat Parti'yi sorumlu tutarak kendisi dahil 2020'deki seçimlerde yeniden aday olacak Cumhuriyetçiler'i korumaya çalışıyordu.

Washington Post ise teknoloji devi Apple'ın Çin'deki akıllı telefon satışlarının yavaşlaması nedeniyle 2019'un ilk çeyreğindeki ciro beklentilerini düşürmesinin piyasalarda ciddi kaygıya neden olduğunu bildiriyor. Habere göre Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı Kevin Hassett, dün CNN Televizyonu'na verdiği demeçte, Çin'de faaliyet gösteren çok sayıda Amerikan firmasının 2019'da satışlarının gerilemeye başladığına tanık olacaklarını söyledi. Gazetenin yorumuna göre Başkan Trump'ın ek gümrük vergisi uygulamalarıyla Çin'e açtığı ticaret savaşının ve Çin'in Amerika'dan teknoloji hırsızlığı yapmasına ilişkin kaygıların büyümesi, zaten Çin ve Amerika arasında yeterince gerginliğe neden oluyordu. Öte yandan Batılı firmaların Çin piyasalarına girişte engellerle karşılaşması, küresel ticarette haksız rekabete yol açıyordu. İktisatçılar, tüm bunlara ek olarak Çin'deki satışların yavaşlamasının Çin'i bir ticari ortak olarak gören Batılı ülkelerin hevesini kıracağı yorumunda bulunuyor. Çin ekonomisinde yavaşlama olacağına ilişkin korkular nedeniyle dün küresel piyasalarda ciddi düşüşler yaşandı. Öte yandan Jaguar Land Rover'ın Çin'deki Eylül ayı satışlarının yarı yarıya azalması nedeniyle İngiltere'deki bir fabrikasında üretime bir süre ara vermesi ve lüks tüketim devi LVMH'nin Çinli tüketicilerin daha az harcama yaptıklarını açıklaması, Çin'deki satışların sadece teknolojide değil, başka sektörlerde de yaşandığını gösteriyor.

Washington Post bugün ayrıca hükümetin iki haftadır kapalı olmasının yarattığı kaygıların giderek arttığını yazıyor. Gazete, federal hükümetle sözleşmesi olan özel şirketlere iki haftadır ödeme yapılmaması nedeniyle karmaşa ve belirsizlik ortamı doğduğunu, bunun da panik havası oluşmasına yol açtığını kaydediyor. Habere göre Cumhuriyetçi Partili Senatör Richard Shelby, dün yaptığı açıklamada, hükümetin daha aylarca kapalı kalabileceğini söyledi. İktisatçılarsa hükümetin yakın zamanda açılmaması durumunda ortaya çıkacak ekonomik hasarın boyutlarının çok büyük olacağı uyarısında bulunuyor. Örneğin vergi yasalarının uygulanmasından sorumlu olan İç Gelir Kurumu IRS'in kapalı olması, konut satışlarında, özellikle emlak piyasasının hareketlendiği bahar aylarında ciddi düşüş yaşanması anlamına gelebilir. Hükümetin kapalı olması nedeniyle ya zorunlu izinde olan ya da maaşsız çalışan 800 bin kamu görevlisine ek olarak federal dairelerde örneğin kafeterya ya da temizlik görevlisi olarak çalışan düşük gelir grubundaki sözleşmeli elemanların da durumu belirsizliğini koruyor. Bu çalışanlar, hükümet açıldıktan sonra bile maaşlarını alıp alamayacaklarını bilmiyor. Hükümetin kapalı olmasının etkileri Noel ve Yılbaşı nedeniyle ilk başta daha az hissedilmiş olsa da yeni yılla birlikte bütçe kesintilerinin etkisi yoğunlaşmaya başlıyor. Uzmanlar, hükümetin ne zaman açılacağının bilinmemesinin belirsizlik ve kaygıya, hükümetin tamamen değil kısmen kapalı olmasınınsa gerek devlet daireleri gerekse federal taşeronlar arasında iletişim eksikliğine yol açtığını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG