Erişilebilirlik

3 Ocak Amerikan Basınından Özetler


3 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Washington Post, Başkan Trump'ın bugünden itibaren Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele alacak olan Demokrat Parti'nin hükümetin kısmen açılması için getireceği öneriyi reddedeceğini söylediğini yazıyor. Habere göre Demokrat Partili Kongre liderleri, Trump'ın sınır duvarı için talep ettiği 5 milyar dolarlık ödeneği kapsamayan bir bütçe tasarısını gündeme getiriyor. Ancak Trump'ın bu tasarıyı imzalamayacağını söylemesi, Washington'daki yeni güç dengelerinin 22 Aralık'tan bu yana kısmen kapalı olan hükümeti açma yolunda ilerleme kaydedemeyeceğini gösteriyor. Bu da sınır duvarı tartışmasından kaynaklanan açmazın daha uzun süre devam edebileceğinin habercisi sayılabilir. Gazete, hem Trump'ın hem de Demokrat Parti'nin elinde birbirine çelme takmak için gerekecek kozun olduğunu hatırlatıyor. Demokratlar, Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluk avantajını kullanarak sınır duvarı ödeneğini de kapsayan her türlü yasa tasarısını engelleyebilir. Trump ise duvar ödeneğini içermeyen her türlü tasarıyı reddetmek için veto yetkisine başvurabilir. Trump, dün yaptığı açıklamada, talepleri yerine getirilmediği takdirde hükümetin uzun süre daha kapalı kalabileceğinin sinyalini vermişti. Öte yandan hükümetin kısmen kapalı olmasının etkileri gün geçtikçe daha çok hissediliyor. Washington'daki Smithsonian müzeleri ve hayvanat bahçesi ziyarete kapatılırken Amerika'nın dünyaca ünlü birçok milli parkında çöp yığınları oluşmaya başladı. Başta Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve vergi yasalarının uygulanmasından sorumlu İç Gelir Dairesi olmak üzere birçok kurum ise faaliyetlerini askıya aldığını ya da yavaşlattığını duyurdu.

Washington Post bugün ayrıca Massachusetts eyaleti eski valisi ve 2012 Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olan ve Utah eyaletinden senatör olarak bugün Kongre'de göreve başlamaya hazırlanan Mitt Romney'nin Trump'a yönelik eleştirilerini kaleme aldığı makalesinin yankılarına yer veriyor. Gazete, Cumhuriyetçi Parti'nin yerleşik düzen taraftarı kanadını temsil eden Romney'nin, parti içindeki Trump karşıtlarının ve Trump'a karşı direnişin lideri olabileceği yönünde iddialar olduğunu yazıyor. Habere göre Trump karşıtlarından Arizona senatörü John McCain'in ölümü, Tennessee senatörü Bob Corker ve Arizona'nın diğer senatörü Jeff Flake'in ise ara seçimlere girmeme kararı alarak emekliye ayrılmaları, parti içindeki Trump karşıtları arasında tedirginlik yaratıyordu. Romney'nin Trump'a yönelik eleştirel yaklaşımlarıysa bu kanadı rahatlatmış gibi görünüyor. Ancak gazete bir yandan da gerek Demokrat gerekse Cumhuriyetçi Parti içinde kimilerinin Romney'yi güvenilmez olarak nitelediğine dikkat çekiyor. Aralarında Mitt Romney'nin yeğeni olan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi Başkanı Ronna McDaniel'ın da bulunduğu Trump yanlısı kanat ise Romney'yi, köhnemiş yerleşik düzen artığı olmakla eleştiriyor ve yeni düzende etkisi olmayacağını savunuyor.

Wall Street Journal ise teknoloji devi Apple'ın 15 yıl sonra ilk kez 2019'un ilk çeyreği için ciro beklentisini düşürmesinin piyasaları şaşkınlığa uğrattığını yazıyor. Gazete, bunun nedeninin, Apple'ın Çin'deki akıllı telefon satışlarındaki düşüş olduğunu bildiriyor. Apple, akıllı telefon satışlarının yüzde 20'sini Çin'de gerçekleştiriyor. Habere göre Apple CEO'su Tim Cook'un dün yatırımcılara gönderdiği ve ciro beklentisindeki kesintiyi açıkladığı mektup, Apple hisselerinin yüzde 7,6 oranında değer kaybetmesiyle sonuçlandı. Apple'ın öngörüsü, Çin ekonomisinin gidişatına ve ekonomik durgunluk beklentisine ilişkin kaygıları da körükledi. Öte yandan Çinli tüketiciler, ülkelerinde milliyetçiliğin yükselmeye başlaması ve Çin mallarının kalitesinin artması nedeniyle yerli malları artık daha çok tercih ediyor. Bu da Apple gibi yabancı firmaların ürünlerinin satışlarını düşürüyor. Çin'de ilk kez en çok gişe hasılatı yapan ilk beş filmden dördünün Çin yapımı olması da bu eğilimin açık bir örneği.

XS
SM
MD
LG