Erişilebilirlik

Amerika'da Obezite Hızla Artıyor


Amerika'da Obezite Hızla Artıyor
Amerika'da Obezite Hızla Artıyor

Amerikalıların bel çevreleri giderek genişliyor. Yeni bir araştırmaya göre Amerika’da geçen yıl aşırı şişmanlık oranı 28 eyalette arttı.

1980 yılında Amerika’da yetişkinlerin yüzde 15’i aşırı şişmanken bugün bu oran ikiye katlanmış durumda.

Trust for America’s Health adlı örgüt, kısa süre önce ‘Amerika’da Obezite’ raporunun yedincisini yayınladı.

Jeff Levy raporun yazarlarından. Levy şunları söylüyor:

”1991 yılında hiçbir eyalette yetişkinlerin aşırı şişmanlık oranı yüzde 20’yi geçmiyordu. Bugün 38 eyalette aşırı şişman yetişkin oranı yüzde 25’ten fazla.”

Geçen yıldan beri dört eyalet obezite oranının yüzde 30’u aştığını açıkladı. Bu eyaletlerin nüfusunun yüzde 30‘u aşırı şişman. Jeff Levy şu açıklamayı yapıyor:

”Bunun birçok açıklaması var. Artık hayatımız çok daha durağan. Toplumumuzu otomobillerin etrafında inşa ettik.”

Araştırmalara göre, bilgisayar ya da televizyon karşısında geçirilen süreyle aşırı şişmanlık arasında bağ var. Diğer araştırmalar yüksek kalorili gıdaları sorumlu tutuyor. Ancak Levy’ye göre, başka risk faktörleri de var. Uzman şunları söylüyor:

”Aşırı şişmanlığın yoksullukla çok ilgisi var.”

Taze meyve ve sebzeler, yağsız et ve deniz ürünleri çok pahalı. Yoksul semtlerde az sayıda market olması nedeniyle düşük gelirlilerin sağlıklı gıdalar satın alması daha da zor. Jeff Levy bu konuda şu açıklamayı yapıyor:

”Yoksullar, çok güvenli olmayan ve spor yapmak için fazla imkan olmayan semtlerde yaşıyor. Amerika’daki aşırı şişmanlık salgınını fazla kalorili gıdalarla kötü beslenmek ve spor yapma imkanına sahip olmamak tetikliyor.”

Jeff Levy, Obama Yönetimi’nin ve özellikle de First Lady Michelle Obama’nın halkın beslenme ve spor alışkanlıklarını değiştirme çabalarını övüyor ve şunları söylüyor:

”Aşırı şişmanlık çocuklarımızı ve ailelerimizi tehdit ediyor. Daha da önemlisi, bu ülkenin geleceğini tehlikeye atıyor.”

Michelle Obama, çocuklarda aşırı şişmanlıkla mücadele etmek için başlattığı kampanya çerçevesinde tüm ülkeyi dolaşıyor. Obama Yönetimi, geçen yıl yoksul mahallelerde daha fazla süpermarket açılması için 400 milyon dolarlık bir girişim başlattı.

Obezite krizi aynı zamanda sağlık harcamalarının artması anlamına da geliyor. Amerika Hastalık Mücadele ve Kontrol Merkezi, aşırı şişmanlığın yılda 147 milyar dolara malolduğunu bildiriyor. Bu veri, 2006 yılı verilerine dayanıyor.

Emory Üniversitesi’nden Kenneth Thorpe’a göre, bu rakam daha da artacak. Thorpe şöyle konuşuyor:

”Aşırı şişmanlık, son 10-15 yılda sağlık harcamalarındaki artışın başlıca nedeni. Obeziteye bağlı kronik hastalıklarda rekor düzeyde artış var.”

Obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve kanseri tetikliyor. Doktorlar, Amerikalılar’ın aşırı şişmanlıkla mücadele etmek için yaşam tarzlarını değiştirmelerini tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG