Erişilebilirlik

Obama’yı Zor Günler Bekliyor


Obama’yı Zor Günler Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

2014, Başkan Obama için siyasi açıdan oldukça zor; Cumhuriyetçi Parti içinde son derece başarılı bir yıl oldu. Cumhuriyetçiler, ara seçimlerinde Kongre’nin kontrolünü ele geçirdi. Bu nedenle de Obama’yı 2015 ve 2016’da da zor günler bekliyor

Göçmenlik reformu, yeni Kongre’nin gündeminin ana maddelerinden biri olmaya devam edecek. Başkan Obama ise, milyonlarca kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaran kararnamesini savunmayı sürdürüyor:“Kongre yasa çıkarana kadar geçici bir çözüm getirdik. Amerika’yla derin bağlarınız varsa, yasalara uymayı kabul ediyorsanız ve üzerinize düşen görevleri yapmaya hazırsanız ‘Sınırdışı edileceğiz ya da çocuklarımızdan koparılacağız’ diye kaygılanmanıza gerek yok.”

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, partisinin Kongre’yi yönetme becerisine sahip olduğunu seçmenlere ispat edeceğini söylüyor: “Amerikan halkına hizmet etmek büyük bir onur. Özellikle de ülkemizin çetin zorluklarla karşı karşıya kaldığı bu dönemde. Çalışmak için hazır ve istekliyiz.”

Cumhuriyetçi Parti uzmanı Phillip Stutts’a göre Obama’nın başkanlığının son iki yılında Kongre’yi Cumhuriyetçi Parti’nin kontrol etmesi, siyasi çıkmazı daha da arttıracak: “2015’e girerken önümüzde çok fazla fırsat olduğunu görmüyorum. 2016 başkanlık seçimleri için adaylıklar açıklanmaya başlayınca zaten başka seçenek kalmayacak, adeta bir savaş başlayacak. Kimse kimseyle geçinemez hale gelecek. Herkesin Washington deyince en çok nefret ettiği geçimsizlik ve çıkmazlar yeniden su yüzüne çıkacak.”

Chicago Üniversitesi’nden William Howell’a göre Cumhuriyetçi Partililer, 2016’da Beyaz Saray’ı da ele geçireceklerine inanıyor: “Büyük ödül 2016 başkanlık yarışı olacak. Cumhuriyetçiler, adı adaylar arasında geçen Hillary Clinton’u Obama yönetimiyle ilişkilendirdikleri sürece başarılı olacakları görüşünde.”

Önümüzdeki dönemde herkesin dikkatini başkanlık yarışına ve başta Demokrat Parti’den Hillary Clinton olmak üzere adaylara çevirmesi bekleniyor.

Clinton’un Massachusetts eyaleti Senatörü Eizabeth Warren’ın popülist söylemleriyle cezbettiği bazı liberalleri geri kazanması gerekecek.

Florida eyaleti eski valisi Jeb Bush da başkanlığa adaylığını koymayı düşünen politikacılardan.

Jeb Bush’un aday olabileceğinin sinyalini vermesi, 2016’da yeni bir Bush-Clinton çekişmesi daha mı yaşanacak sorusunu akıllara getiriyor. Ancak her iki adayın da kendi partilerinin içinde zorlu isimlerle yarışmaları bekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG