Erişilebilirlik

Obama’ya Kongre’den İstediği Destek Geldi


Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi 208’e karşı 218 oyla Başkan Obama’ya 11 Pasifik Bölgesi ülkesiyle planlanan ticaret anlaşmasını hızlandırma yetkisi verdi

Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi 208’e karşı 218 oyla Başkan Obama’ya 11 Pasifik Bölgesi ülkesiyle planlanan ticaret anlaşmasını hızlandırma yetkisi verdi.

Karar Kongre’nin nihai anlaşmayı oylayabileceği ancak maddelerinde değişiklik yapamayacağı anlamına geliyor.

Temsilciler Meclisi’nin onayı Demokrat Partili siyasetçilerin, anlaşmanın Amerikan şirketlerine daha hızlı biçimde işleri ülke dışına taşıma olanağı sağlaması olasılığı nedeniyle ciddi muhalefetine rağmen verildi. Geçen hafta Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar işleri yurtdışına alındığı için işini kaybeden Amerikalılar’a yardım sağlayacak bir diğer yasayı yeterli görmedikleri için engellemeyi başardı.

Bugün onaylanan yasa iş bulma yardımını içermiyordu ancak Ticareti Teşvik Yasası’nın da Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Teşvik Yasası’nın durumu belirsizliğini korurken, iş bulma yardımıyla ilgili yeni bir oylama da gündeme gelebilir.

Son senelerde Amerikalı siyasetçiler başkanlara ticaret anlaşmalarını hızlandırmak için bir çok kez yetki verdi. Ancak Amerikan sendikaları bu anlaşmalara karşı çıkıyor. Demokrat Partililer de genel olarak uluslararası ticaret anlaşmalarının aleyhinde oy kullanırken, işverenlere yakın olan Cumhuriyetçiler çoğunlukla bu anlaşmaları destekliyor.

Washington’da şu anda süren tartışmalar iç siyasete bağlı nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Bazı muhafazakar Cumhuriyetçiler de Başkan Obama’nın yetkilerini arttırmamak için ticaret yasasına karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG