Erişilebilirlik

Obama'nın Yeniden Seçilmesinde Kadınların Rolü


Obama'nın Yeniden Seçilmesinde Kadınların Rolü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
Amerikalı kadın seçmenlerin yüzde 55’i Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilmesi yönünde oy kullandı. Kadınların oyları, gençlerin ve azınlıkların desteği, Obama’nın yeniden başkan seçilmesi için yeterli oldu. Kadınlar, Mitt Romney ve Cumhuriyetçi Parti kadınların kazanımlarını geriye götürecek politikalara destek verdiği gerekçesiyle Demokratlar’a oy verdi.

Avukat Elisabeth Kingsbury, Washington’da yaşıyor. İki yaşındaki kızı Emi ve üç haftalık oğlu Luca’yla zaman geçirmek için izin almış.

Kingsbury birkaç nedenle Barack Obama’ya oy verdiğini söylüyor. Birinci gerekçesi Cumhuriyetçi Parti’nin kadınlara bakışı: “Seçim kampanyası boyunca Cumhuriyetçi Parti, kadınların yıllardır zorla kazandığı temel hakları geri almayı amaçladığı izlenimi verdi.”

Kampanya sırasında iki Cumhuriyetçi Senato adayı, Todd Akin ve Richard Mourdock, tecavüz konusunda duyarsız açıklamalar yaptı. İki aday da Demokrat Partili rakiplerine karşı seçimi kaybetti.

Kingsbury, iki adayın açıklamalarıyla şok geçirdiğini söylüyor: “Aynı zamanda bu kadar şaşırmamam gerektiğini düşündüm. Çünkü zaten Cumhuriyetçi Parti içinde birçok kişi benzer görüşlere sahip.”

Kingsbury, Mitt Romney’in tartışmalar sırasında kadınları kendine çekme yönteminin bile yetersiz olduğu görüşünde: “Bence Romney, kadının toplum içindeki yeri konusunda kısıtlı bilgiye sahip.”

Ancak Cumhuriyetçi liderler, ağınlık verdikleri ekonomik durum, işsizlik ve mali güvenlik konularının kadınlar için de önemli olduğunu savunuyor.

Mitt Romney, “Başkan göreve geldiğinden bu yana neden 3 milyon 600 bin kadın daha yoksul? Bu başkan Amerikalı kadınları da hayal kırıklığına uğrattı,” şeklinde konuşmuştu.

Evli kadınların yüzde 53’ü Mitt Romney’e oy verirken, evli olsun olmasın, annelerin çoğunluğu Obama için oy kullandı:

Kadın adaylar da seçimlerde başarılı oldu. Senato’ya seçilen 20 kadınla rekor kırıldı. Senato üyelerinin beşte biri kadın olacak. Ancak Massachusetts eyaletinden yeni seçilen Demokrat Partili Elizabeth Warren bunu yeterli bulmuyor: “Bu olaya ciddiyetle bakmamız lazım. 2012 yılındayız ve Senato’nun yüzde 20’si kadın diye seviniyoruz. Bu sayı yeterli değil.”

Elisabeth Kingsbury de kadın sorunları konusunda Amerika’nın daha çok şey yapması gerektiği görüşünde.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG