Erişilebilirlik

Obama'nın 'Soykırım' Sözcüğünü Kullanması Beklenmiyor


24 Nisan Ermeni anma gününde yayınlayacağı yazılı açıklamada Başkan Barack Obama'nın "soykırım" sözcüğünü kullanması beklenmiyor.

Obama geçen yıl Türkiye - Ermenistan sürecine dikkati çekerek bu sözcüğü kullanmamış, Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini tercih etmişti.

Washington'daki uzmanlar Obama’nın bu yılki açıklamasında da benzer bir ifade kullanmasını bekliyor. Bu görüşü Brookings Enstitüsü Türkiye programı direktörü Ömer Taşpınar da paylaşıyor.

Taşpınar, protokollerin onaylanması sürecini askıya alan Ermenistan hükümetinin 24 Nisan açıklamasından önce Beyaz Saray üzerinde baskı oluşturmak istediğini düşünüyor. Obama geçen yıl Türkiye’de yaptığı açıklamalarda da tarih konusundaki kişisel görüşlerinin belli olduğunu, ancak Türkiye – Ermenistan sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek açıklamalardan kaçındığını belirtmişti. Yani bu sürecin askıya alınması Obama’yı bir açıdan zor durumda bırakıyor.

Taşınar'a göre Obama'nın 24 Nisan açıklamasında sürecin çökmediğine dikkat çekerek Türkiye’yle Ermenistan arasında diplomatik ilişkiler kurulması çağrısını kuvvetle yinelemesi bekleniyor.




XS
SM
MD
LG