Erişilebilirlik

Obama’nın Savunma Bakanı Adayı Eski Meslektaşlarının Karşısında


Başkan Barack Obama’nın savunma bakanlığına aday gösterdiği Chuck Hagel, Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda ifade verdi.

Cumhuriyetçi Parti’den eski Nebraska Senatörü Hagel, göreve atanmadan önce eski meslektaşları tarafından onay almak zorunda. Ancak Obama yönetiminde devralacağı bu yeni göreve, eski partilileri karşı çıkıyor. Bundan dolayı Hagel, komisyondaki oturumda İran, İsrail ve ulusal güvenlik konularında kendisine yöneltilen soru ve eleştirileri yanıtladı.

Chuck Hagel, geçmişte söylediği sözlerden, inanç ve görüşlerinden dolayı yargılanmaktan çok, tüm siyasi kariyerinin göz önüne alınması gerektiğini söyledi. Hagel, Amerika’nın mevcut tehdit ve zorluklarla mücadele etmek için dünyanın en büyük askeri gücüne sahip olması ve uluslararası topluma önderlik etmesi konusundaki görüşlerinin değişmediğini açıkladı.

Eski Vietnam savaşı muhariplerinden Chuck Hagel, İran ve nükleer programı konusunda izleyeceği tutumla ilgili olarak sorgulandı, geçmişte İsrail’e daha az destek veren görünüm sergilediği dolayısıyla eleştirildi.

Hagel, İran’ın nükleer silah edinmesini önlemeye kararlı olduğunu İsrail’in de askeri açıdan bölgenin en güçlü devleti olmasına desteğini sürdüreceğini söyledi.

Chuck Hagel’ın eski partilileri, kendisini ulusal güvenlik konularında “çizgi dışı” buluyor. Kendisi gibi eski Vietnam muharibi olan Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain, Hagel’ın 2007 yılında Irak’taki direnişçilere son darbeyi vurmak için dönemin Cumhuriyetçi başkanı George Bush’un asker sayısını arttırma kararına karşı çıktığını hatırlattı. Chuck Hagel’ın geçmişte savunma harcamalarının kısılmasını istemesi ve İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak görmeyi reddetmesi de kendi geçmişiyle ilgili en çok eleştiri alan yanları.

66 yaşındaki eski senatör Hagel, Senato’dan onay alması durumunda mevcut Savunma Bakanı Leon Panetta’nın yerine gelecek. Kendisini bu göreve aday gösteren Başkan Barack Obama, Hagel’la birlikte çalıştığı yıllardaki cesaretini, karar alma yeteneğini, tepki alacağını bile bile görüşlerini savunmakta ısrar etmesini övdü.

Chuck Hagel, onaylanması durumunda yalnızca savunma bakanlığı görevine getirilecek ilk Vietnam muharibi değil, aynı zamanda ilk eski asker olacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG