Erişilebilirlik

Obama'nın Kuran Yakma Özrüne Rağmen Gösteriler Durmuyor


Pakistan'ın Karaçi kentinde Cuma namazından sonra düzenlenen Amerikan aleyhtarı gösteriler
Pakistan'ın Karaçi kentinde Cuma namazından sonra düzenlenen Amerikan aleyhtarı gösteriler

Başkan Barack Obama ve üst düzey Amerikalı yetkililerin resmen özür dilemesine rağmen Kuran yakma olayı yüzünden Afganistan ve Pakistan’da yeni gösteriler düzenlendi.

Afganistan’da dördüncü gününe giren gösterilerde, Cuma namazından sonra sokaklara dökülen binlerce kişi “Amerika’ya ölüm” sloganları attı.

Batıdaki Herat ilinde gösterilere şiddet olayı karıştı, en az yedi kişi öldü. Kabil’deki gösterilerde de yaralananlar olduğu bildiriliyor. Ayrıca doğudaki Nangarhar ve Gazni illerinde de gösteriler olduğu belirtildi.

NATO üssünde Kuran yakılmasını protesto amacıyla Salı gününden bu yana düzenlenen gösterilerde en az 20 kişi hayatını kaybetti. Dün de iki Amerikan askeri, Afgan askeri üniformalı bir saldırgan tarafından öldürülmüştü.


Gösteriler Afganistan’ın yanı sıra komşu Pakistan’a da sıçradı. Hem başkent İslamabad, hem de kuzeybatıdaki Peşaver’de Cuma namazının ardından gösteriler düzenlendi.

NATO ve Afgan yetkililerin sükûnet çağrısına rağmen gösteriler ısrarla devam ediyor. Afganistan’daki NATO kuvvetleri komutanı Orgeneral John Allen, hem koalisyon, hem de Afgan yetkililerin olayla ilgili soruşturmayı sürdürdüklerini söyledi. Bagram üssünde geçen Pazar günü, imha edilecek belgeler arasında yanlışlıkla Kuran yakıldığı da belirtiliyor. Yetkililer olayın görgü tanıklarını sorgulamaya devam ediyor.

Orgeneral Allen yayınladığı açıklamada, “Bu büyük hatayı düzeltmenin ve yeniden tekrarlamasını önlemenin tek yolu Afgan hükümetiyle birlikte çalışmaktır,” dedi.

Başkan Barack Obama da dün, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye resmi özür mektubu yollamıştı.

Olayların büyümesi üzerine Afganistan’daki Amerikan büyükelçiliği, vatandaşlarını gereksiz seyahatlerden kaçınmaya çağırdı. Taleban, dün halkı Amerikan hedeflerine saldırmaya çağırmıştı.

Almanya da gösterilerin devam etmesi üzerine ülkenin kuzeyindeki üslerinden birini erken kapattı. Almanya, Talokan karakolunda bulunan 50 askeri, gelecek ay sonunda yapılacak devir teslim töreninde çekmeyi planlıyordu. Bir Alman askeri sözcü, Talokan’daki gösteriler yüzünden askerlerin Kunduz’a nakledildiğini açıkladı.


Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Kınama

Öte yandan Bagram üssünde Kuran yakılması olayı, NATO üyesi Türkiye tarafından da kınandı. Yazılı bir açıklama yayınlayarak, “Yapılan bu yanlışı şiddetle kınıyoruz,” diyen Dışişleri Bakanlığı, tepkilerinin Çarşamba günü Türkiye’yi ziyaret eden NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı James Stavridis’e iletildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca Başkan Obama’nın olaydan dolayı resmen özür dilemesi, “ABD’nin sözkonusu olaya hassasiyetle yaklaştığını gösteren bir gelişme” olarak değerlendirildi.

XS
SM
MD
LG