Erişilebilirlik

Obama'nın Maliye Bakan Adayı Lew’ü Zor Bir Sınav Bekliyor


Obama'nın Maliye Bakan Adayı Lew'ü Zor Bir Sınav Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Başkan Barack Obama Beyaz Saray Genel Sekreteri Jack Lew’i Maliye Bakanı olarak aday gösterdi. Lew, dört yıllık görev süresince farklı tepkiler alan Timothy Geithner’in yerini alacak.

Jack Lew mesleğine 1973’de bir kongre üyesinin yardımcısı olarak başladı, daha sonra Başkan Clinton ve Obama dönemlerinde bütçe dairesi başkanlığı yaptı.

Yatırım bankeri olarak da çalışan Lew, dev Amerikan bütçesinin ayrıntılarını iyi bilen sert bir müzakereci olarak tanınıyor.

Lew’ın bu şöhreti önümüzdeki aylarda Beyaz Saray ve Kongre, federal bütçe ve hızla büyüyen borç konularında sıkı bir mücadeleye giriştiklerinde sınavdan geçecek.

Dört yıl önce Amerika Merkez Bankası yetkilisi olan Timothy Geithner maliye bakanı olarak yemin ettiğinde işsizlik hızla yükseliyor, borsa ve emlak sektörü çöküş tehlikesi yaşıyordu.

Geithner, görevden ayrılan Bush yönetimi ve yeni Obama yönetimine krizdeki mali şirketleri güçlendirmek için 700 milyar dolar destek fonu sağlanmasında yardımcı oldu. Amaç, yatırımcılara, işyerlerine ve tüketicilere güvence vermekti.

American Enterprise Institute adlı araştırma kurumunda görevli Demond Lachman o zaman yapılan tüm eleştirilere rağmen Geithner’in girişiminin sonuç verdiğini söylüyor: “Ülke dev bir krizle karşı karşıyaydı, bir çok insan kolayca tam bir ekonomik durgunluğa düşeceğimize inanıyordu. Ama Geithner durumu düzeltmeyi başardı.”

Ancak Lachman, diğer karşıtları gibi Geithner’in da günlük ekonomik sorunları düzeltmek için çok az şey yaptığını savunuyor: “Geithner bir çok olayda sıradan insanlar yerine zengin yatırımcılardan yana oldu.”

Politika Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Sarah Anderson’a göre, Maliye Bakanlığı’nın yeni bir yaklaşım izlemesi gerekiyor: “Yeni Maliye Bakanı için üç şeye bakmak gerek: Mali piyasaları denetlemede daha kararlı mı davranacak ? Evleri hacizdeki mal sahiplerine yardım için daha çok mu çaba harcayacak? Hemen bütçe açığının üzerine mi gidecek yoksa bunun için önce ekonominin güçlenmesini mi bekleyecek?”

Kongrede bütçe açığıyla ilgili mücadelenin kızışacağı önümüzdeki iki ay Lew için tam bir sınav olacak. Borsanın, emlak ve bankacılık sektörlerinin istikrara kavuşmasına rağmen uzmanlar Amerikan ekonomisinin hala kırılgan olduğu uyarısında bulunuyor. Birçok uzman Kongre’de bütçe üzerine anlaşma olmazsa Amerikan ekonomisindeki düzelmenin duracağı görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG