Erişilebilirlik

Obama'nın İdealleri Gerçekler Karşısında Zorlandı


Obama'nın İdealleri Gerçekler Karşısında Zorlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Obama'nın İdealleri Gerçekler Karşısında Zorlandı

Eşi ve kızlarıyla elele tutuşarak zafer konuşmasını yapmak üzere podyuma çıkan Amerika’nın ilk siyah başkanının bu görüntüsü, Beyaz Saray’ın kimlere açık olduğuna dair fikirleri kökünden değiştirdi. Obama zafer konuşmasında, ”Eğer hala Amerika’da her şeyin mümkün olduğuna şüpheyle bakan, kurucularımızın hayallerinin bugün de geçerli olup olmadığını düşünen, demokrasimizin gücünü sorgulayanlar varsa bu gece yanıtlarını aldı” demişti.

Yürüttüğü politikalara karşı çıkanlar bile Başkan Obama’nın babalığına ve aile yaşantısına tam not veriyor.

Barack Obama, başkanlığının ilk döneminde selefi George W Bush’un elinden kaçan Usame Bin Ladin’i adalet önünde hesap verdirmeye odaklandı ve 2 Mayıs 2011’de Amerikan halkına şöyle hitap etti: ”Bu gece Amerikan kamuoyuna ve tüm dünyaya Amerika’nın binlerce masumu katleden terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü bir operasyon düzenlediğini açıklıyorum.”

Ancak bu büyük zaferi Suriye’de patlak veren iç savaş izledi. Obama’nın 21 Ağustos 2012’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a yaptığı ”Kimyasal ya da biyolojik silahların yanlış ellere düşmesini kabul edemeyiz. Esat rejimine ve bölgedeki diğer taraflara bunu çok açık bir şekilde dile getirdik. Kimyasal silahların bölgede dolaşmaya ve kullanılmaya başlanması, bizim kırmızı çizgimizdir” şeklindeki uyarı, sonraları başını çok ağrıtacaktı.

Gözlemcilere göre Esat’a bağlı ordu, bundan bir yıl sonra sarin gazıyla bin Suriyeli’yi öldürdü. Amerika, buna, beklenenin aksine askeri güçle yanıt vermedi. Suriyeli araştırmacı Haid Haid’e göre birçok Suriyeli’nin umutları o anda yerle bir oldu.

Amerika, ülke içindeyse ırksal gerginliklerden kaynaklanan şiddet olaylarıyla sarsıldı. 2015 yılı Haziran ayında dokuz siyahın bir kilisede katledilmesinden sonra konuşan Obama, kurbanların yakınlarının katili affettikleri açıklamasını öne çıkardı.

Obama, küresel alandaysa Amerika’nın eski politikalarından farklı olarak Burma ve Küba ile yakınlaştı. Havana’da doğrudan Küba halkına seslendi.

Başkan Obama, Vietnam’da olduğu gibi her fırsatta gençlerle biraraya gelmekten büyük zevk aldı.

Obama, başkanlık döneminin sonuna yaklaşmasına rağmen gençleri lider olmaya teşvik etmek için kurduğu küresel ağın henüz yeni başladığının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG