Erişilebilirlik

Obama'nın Avrupa Gündemi Ukrayna


Obama'nın Avrupa Gündemi Ukrayna
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Başkan Barack Obama’nın, Avrupa ziyaretinin ağırlıklı gündemini Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımları oluşturuyor. Obama Rusya'nın niyetleriyle ilgili kaygılarını gizlemediğini ve uluslararası toplumla birlikte atacakları adımlara güvendiğini söyledi

Rusya’nın eylemlerini Soğuk Savaş dönemiyle karşılaştıran Obama, Amerika’nın liderliğinin kilit öneme sahip olduğunu söylüyor. O dönem Sovyet tankları Doğu Avrupa’ya girmişti

Başkan Obama, “Dünya kamuoyunu etkileyebilmemiz sayesinde Rusya’yı derhal tecrit ettik. Amerika’nın liderliği sayesinde dünya Rusya’yı eylemlerinden dolayı kınadı. Avrupa Birliği ve G7 ülkeleri yaptırımlarıyla bize katıldı. NATO Doğu Avrupalı müttefiklerimize güvence tazeledi,” şeklinde konuştu.

Geçen ay Polonya’ya 150 Amerikan askeri gönderildi. Oysa Polonya Savunma Bakanı’nın istediği rakam 10 bindi: “Ukrayna’nın doğusunda yaşananlar hepimizi kaygılandırıyor. Hakları hiçbir şekilde tehdit altında olmayan bir azınlığı koruma gerekçesiyle çok acımasız bir müdahaleye tanık oluyoruz. Kaygımızı gizlemiyoruz ve Amerika’yla uluslararası toplumun atacağı adımlara güveniyoruz.”

Ukrayna’daki olaylar aslında Polonya’nın geçmişiyle çok bağlantılı. Bu ülkede bir dönem Amerikan büyükelçiliği yapan Christopher Hill, Skype aracılığıyla sorularımızı yanıtladı: “Polonyalılar şunu sıkça söylüyor: Ukraynasız bir Rusya, tek başına bir Rusya’dır. Ama Ukraynalı bir Rusya, Sovyetler Birliği’ne dönüş olur. Ukrayna’nın başarısı ve devamı, Polonya’nın hayati çıkarları için çok önemli.”

Obama, Avrupa ziyareti sırasında Ukrayna’nın yeni seçilen cumhurbaşkanıyla da görüşecek.

Başkan Obama ziyaretine G-7 zirvesi için gideceği Brüksel’den başladı. Rusya daha önce adı G-8 olan gruptan ihraç edildiği için Soçi’de yapılması planlanan toplantı iptal edilmişti.

Obama’nın son durağı Fransa olacak. Başkan, Avrupalı liderlerle birlikte Nazi işgalinin sonunu hazırlayan Normandiya çıkartmasının 70’inci yıldönümü törenlerine katılacak. Törene Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de katılacak, ancak Putin’in Obama’yla görüşmesi beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG