Erişilebilirlik

Obama'nın Gündeminde Suriye de Var


Obama'nın Gündeminde Suriye de Var
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
Başkan Obama’nın Ortadoğu ziyareti sırasında İsrail-Filistin barışına odaklanacağı tahmin ediliyor. İsrail’in, İran’ın Suriye’deki savaşta giderek daha büyük bir rol oynamaya başlamasından ve Suriyeli isyancıların daha çok silahlandırılması çağrılarından duyduğu rahatsızlık da Obama’nın ele alacağı konuların başında geliyor.

Beşar Esat’a bağlı güçlerin Suriye hava sahasını kontrol altında bulundurması nedeniyle isyancılar, Amerika’dan silah istiyor.

Salim İdris, ”İstediğimiz silahlar verilmezse ailelerimizi savunamayız ve çatışmalar devam eder,” şeklinde konuştu.

Ancak Amerikan Barış Enstitüsü’nden Steve Heydemann’a göre Esat karşıtlarını silahlandırmanın da riskleri var: ”Bundan 20 yıl sonra, Amerika’nın Suriyeli isyancılara sağladığı silahların Amerikalılar’a yönelik saldırılarda kullanıldığına dair haberler çıkarsa bunun siyasi riskleri çok büyük olur.”

Suriyeli isyancıları silahlandırma konusunda İsrail de kaygılı.

Esat yönetimindeki Suriye, İran’ın ve Lübnan’daki Hizbullah örgütünün müttefiki. İsrail-Suriye sınırı da yıllardır sessiz ve sakin.

Steve Heydemann, ”İsrail, Suriyeli muhalefet gruplarına sağlanacak silahların bir gün İsrail’e saldırabilecek örgütlerin eline geçmesinden korkuyor. İran-Suriye-Hizbullah ekseninin dağılması durumunda İran’ın kendisini tehdit altında hissedebileceği ve bu nedenle nükleer programını nükleer silah elde etme kapasitesine çıkaracağı yolunda kaygılar da mevcut,” şeklinde konuşuyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yaptırımların İran’ın nükleer programını sona erdireceğine inanmıyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Ruth Wedgwood’a göre Amerika’nın elinde İran’a karşı kullanacağı bir koz yok: ”Bunun nedeni, Ahmedinejat’ın İran’da eskisi kadar çok sevilmemesi, bu nedenle ülke içindeki imajını düzeltmeye çalışması olabilir. Ancak Amerika’nın da çok etkisi olduğunu söyleyemeyiz.”

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Başkan Obama’nın İsrail’in kaygılarını anladığını söylüyor: ”İsrail’in bulunduğu bölge çok ciddi bir değişimden geçiyor. Bir kriz sözkonusu. İsrail halkının Amerika’nın bu kriz zamanında yanlarında yer aldığını anlamaları, onları koruyacağımızı ve güvenliklerini sağlayacağımızı bilmeleri çok önemli.”

Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerika’nın Suriyeli isyancılara silah değil, başka türlü yardımlar yapacağını açıklamıştı.

Suriyeli isyancılarsa Esat’ın İran ve Rusya’dan aldığına benzer silahlar bulamazlarsa savaşın devam edeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG