Erişilebilirlik

Obama'dan Ücretsiz Üniversite Müjdesi


Obama müjdeyi Tennessee eyaletinde verdi
Obama müjdeyi Tennessee eyaletinde verdi

Başkan Obama “Amerika’nın Üniversite Sözü” adlı yasanın Amerikan tarihinde ilk kez iki yıllık yüksek yada teknik okulu tamamiyle ücretsiz hale getireceği müjdesini verdi

Başkan Obama “Amerika’nın Üniversite Sözü” adlı yasanın Amerikan tarihinde ilk kez iki yıllık yüksek yada teknik okulu tamamiyle ücretsiz hale getireceği müjdesini verdi.

Tennessee eyaletindeki iki yıllık bir yüksek okulda konuşan Obama “Soyadınızın, hangi aileden geldiğinizin yada ırkınızın ve dininizin ne olduğu önemli olmamalı, önemli olan gösterdiğiniz çaba ve başarı. İşte, Amerika’nın size verdiği söz bu. Amacımız Amerikan eğitim sisteminin burada yaşayan herkese hitap etmesi.” diye konuştu.

Yasa, community college olarak bilinen iki yıllık yüksek okullarda eğitim görenlerin masraflarını karşılamayı öngörüyor. Harçları çok daha yüksek olan dört yıllık üniversitelerin aksine, iki yıllık yüksek okullar gelir durumu yetersiz olan öğrencilere önemli bir seçenek sunuyor.

Ortama yıllık harcı üç bin dolar civarında olan iki yıllık yüksek okullar, başta düşük gelirli ailelerden gelenler yada eğitimine devam etmek isteyen ileri yaştaki birçok Amerikalı için pahalı.

“Genç, yaşlı her Amerikalı 21. Yüzyıl ekonomisi için gerekli olan eğitimi alarak, kendisini geliştirebilmeli.” diyen Başkan Obama, “işte bu nedenle bugün yüksek okul eğitim masraflarını azaltacak, iddialı bir yasanın açıklamasını yapıyorum. Okul masrafını sıfıra indirmek istiyorum.” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre yeni yasanın Amerika’ya maliyeti önümüzdeki on yıl içerisinde 60 milyar dolar olacak. Başkan Obama’nın bu yeni planının Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ve Federal harcamaları kısma taraftarı olan Kongre ve Senato’da tepkilere yol açması bekleniyor.

Obama, yasa tasarısının her iki parti tarafından da desteklenmesini beklediğini belirterek, bu duyuruyu Tennessee eyaletinde yapmasının da tesedüf olmadığını belirtti. Cumhuriyetçi bir Vali’ye sahip olan eyalette iki yıllık yüksek okul ücretsiz. Başkan Obama, hedeflerinin diğer eyaletlerin de Tennessee’yi örnek almaları olduğunu ifade etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG