Erişilebilirlik

Obama’dan Türkiye-Ermenistan Normalleştirme Sürecine Destek


Başkan Barack Obama Türkiye ve Ermenistan’a, aralarındaki normalleştirme sürecini ilerletmek için her türlü çabayı göstermeleri çağrısında bulundu

Başkan Barack Obama Türkiye ve Ermenistan’a, aralarındaki normalleştirme sürecini ilerletmek için her türlü çabayı göstermeleri çağrısında bulundu. Nükleer güvenlik zirvesine katılmak üzere Washington’a gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, önce Başbakan Erdoğan, ardından da Başkan Obama’yla bir araya geldi. Obama ve Erdoğan’ın görüşmesiyse bugün gerçekleşecek.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Obama yönetimi hem Türkiye hem de Ermenistan parlamentolarının geçen yıl Ekim ayında imzalanan protokolleri onaylaması çağrısında bulundu.

Sarkisyan’ı Türkiye’yle ilişkileri normalleştirme sürecindeki çabalarından dolayı öven Obama, Ermenistan Cumhurbaşkanından bu süreci halkının yararına kullanma vaadini yerine getirmesini istedi.

Obama ayrıca Ermenistan demokrasisine destek verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün erken saatlerde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’la bir araya geldi. Bir saatten fazla süren görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katıldı. Ermenistan tarafından ise görüşmede Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan hazır bulundu.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapılmadı.

Erdoğan ve Sarkisyan’ın Washington’da görüşme kararı, geçen hafta Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Erivan’a yaptığı ziyarette alınmıştı. Başbakanın özel temsilcisi olarak Erivan’a giden Sinirlioğlu, Erdoğan’ın mektubunu Ermenistan Cumhurbaşkanına iletmişti.

Başbakan Erdoğan’ın bugün de Başkan Obama’yla bir araya gelmesi planlanıyor. Obama-Erdoğan görüşmesinin gündemi yalnızca Ermenistan’la ilişkilerle sınırlı kalmayacak. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Obama-Erdoğan görüşmesinde Türkiye-Ermenistan normalleştirme sürecinin yanı sıra nükleer güvenlik, Irak, İran ve Afganistan sorunlarının ele alınacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a nükleer programından dolayı yeni yaptırım paketi uygulaması için çaba gösteren Amerika, Konsey’in geçici üyesi olan Türkiye’den de bu yaptırımlara destek vermesini istiyor. Başbakan Erdoğan daha önce İran’a yeni yaptırımların yarar sağlamayacağını savunmuştu. Bu ay görüşülmesi beklenen yaptırım paketinin Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunulması durumunda Türkiye’nin ne oy kullanacağı henüz açıklık kazanmadı.

Senatör Kerry: 'Ermeni Tasarısı Konusunda Türkiye'nin Kaygılarını Anlıyoruz'

Öte yandan Başbakan Erdoğan Washington’da kaldığı otelde Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry’yle bölgesel sorunları ele aldı.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Senatör Kerry, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’ndan geçen Ermeni tasarısıyla ilgili olarak “Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz,” diye konuştu. Türkiye tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na götürülmesini engellemeye çalışıyor.

Eski başkan adayı Senatör Kerry, Başbakan Erdoğan’la ayrıca İsrail-Filistin sorunu ve Suriye konularını da ele aldıklarını açıkladı.

Kerry, Türkiye’ye Afganistan’daki rolünden dolayı da teşekkür etti.

XS
SM
MD
LG