Erişilebilirlik

Obama’dan Trump’ın Müslümanlar'ı Hedef Alan Sözlerine Sert Eleştiriler


Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçiler’in başkan adayı Donald Trump’ın Müslümanlar'ı hedef alan söylemlerini sert eleştirerek, “Müslümanlar ABD’ye alınmasın” gibi tekliflerin “tehlikeli” ve “Amerikan değerlerine aykırı” olduğunu söyledi.

Orlando’daki saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmanın ayrıntıları ve IŞİD’e karşı operasyonları masaya yatırmak üzere Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayan Obama, Maliye Bakanlığı’ndaki toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Obama’dan Trump’ın Müslümanları Hedef Alan Sözlerine Sert Eleştiriler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Orlando’daki katliamın yabancı bir terör örgütü tarafından yönlendirildiğine dair şu anda ellerinde bir bilgi olmadığını söyleyen Obama, saldırgan Ömer Sıddıki Metin’in internet üzerinden terör propagandasından etkilenmiş ve radikalleşmiş, öfkeli ve dengesiz bir kişilik gibi göründüğünü belirtti

Obama, IŞİD’in şu anda hem Irak hem Suriye’de toprak kaybetmeye devam ettiğini, koalisyon güçleri olarak IŞİD’i savunmaya zorladıklarını da belirtti. Şu ana kadar örgütün 120 lideri ve komutanını öldürdükleri bilgisini veren Obama, IŞİD’in para kaynakları ve yabancı savaşçı akışını da önemli ölçüde kestiklerini kaydetti.

‘Gevezelik yapılacağına adım atılsın’

Açıklamasında, Amerika’da silah yasalarının sertleştirilmesi talebini de tekrar gündeme getiren Obama, terörle olası bağları bulunan, uçağa binmesine izin verilmeyen insanların silah satın alamaması gerektiğini vurguladı. Obama, “Teröre karşı sert olunması konusunda gevezelik yapılacağına adım atılsın” mesajını verdi.

Saldırı silahlarının alımına yönelik yasağın yeniden yürürlüğe konması ve teröristlerin bu silahlara erişiminin zorlaştırılması çağrısını yineleyen Obama, “Aksi takdirde yönetim ve istihbarat olarak ne kadar çaba ortaya koyarsak koyalım, bu saldırılar devam edecek” dedi.

Trump’ın Müslüman karşıtı sözlerini eleştirdi

Obama konuşmasının önemli bir bölümünü özellikle Cumhuriyetçi çevrelerce “radikal İslam” tabirinin kullanılmasını eleştirmeye ayırdı. Obama, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın Müslüman karşıtı söylemlerini sert eleştirdi.

Obama, “(Radikal İslam) Bu ifadeyi kullanmak neyi değiştirecek? IŞİD’in Amerikalıları öldürme kararlılığını mı azaltacak? Bize daha fazla müttefik mi kazandıracak? Bundan fayda sağlayacak askeri strateji var mı? Hayır, bunların hiçbiri. Bu ifadeyi kullanmak bir strateji değil, siyasi puan kazanma gayretidir” diye konuştu.

Başkan Obama, bu tür söylemlerin aslında Batı ile İslam’ı savaşta gibi göstermeye çalışan teröristlerin propagandasına hizmet ettiğini söyledi.

Trump’ın Müslümanların Amerika’ya alınmaması teklifine sert eleştirilen yönelten Obama, “Bu bizim istediğimiz Amerika değil, bizim demokratik ideallerimizi yansıtmıyor” dedi.

Obama, Trump’ın söylemlerinin IŞİD’in ‘Batı, Müslümanlardan nefret ediyor’ iddiasına körükle giderek aslında Amerika’yı daha az güvenli kıldığını, Amerikan değerlerine zarar verdiğini ve Amerikalı Müslümanlar’da “yönetimin onlara ihanet ettiği” hissi yarattığını kaydetti.

Başkan Obama, “Eğer bu değerleri terk edersek, sadece buradaki ve dünya genelindeki insanların radikalleşmesini çok daha kolay hale getirmekle kalmayız, aynı zamanda korumaya çalıştığımız şeylere de ihanet etmiş oluruz ve sonrasında da teröristler galip çıkar. Buna izin veremeyiz, izin vermeyeceğim” diye konuştu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG