Erişilebilirlik

Obama'dan Trump'a Eleştiri


Obama'dan Trump'a Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Aylardır Amerika’da devam eden seçim sürecine karışmamaya özen gösteren Başkan Barack Obama sonunda sessizliğini bozdu. Obama, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmasına kesin gözüyle bakılan milyarder işadamı Donald Trump’ın Orlando saldırısının ardından yaptığı Müslüman karşıtı yorumları sert bir dille eleştirdi. Başkan Obama, Trump’ın Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklama önerisinin ve İslam karşıtı üslubunun Amerika’yı daha tehlikeli bir ülke haline getirdiğini savundu.

Orlanda Maliye Bakanlığı’nda güvenlik danışmanlarıyla saldırıyı görüşen Başkan Obama, basın toplantısında Donald Trump’ın Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklama önerisini sert bir dille eleştirdi: “Eğer bütün Müslümanlar’ı aynı kefeye koyma hatasına düşersek ve İslam diniyle savaşta olduğumuzu ima edersek, teröristlerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz.”

Obama’nın bu sözleri, yönetimin ve Hillary Clinton’ın politikalarının teröristlere yardımcı olduğunu iddia eden Trump’a cevap niteliğindeydi.

Obama Trump’ın yorumlarının tehlikeli olduğunu ve Amerika’nın ılımlı Müslümanlar’ın desteğini kazanma çabalarına zarar verdiğini söyledi: “Cumhuriyetçi Parti bu yorumlara katılıyor mu? Çünkü bu bizim istediğimiz Amerika değil. Demokratik ideallerimizi yansıtmıyor. Bu tip yorumlar ulusal güvenliği arttırmaz, azaltır.”

Pennsylvania’da kampanya yapan Hillary Clinton da Trump’ın Başkan Obama’nın teröristlerle iş birliği yaptığını ima etmesine sert tepki gösterdi: “Siyasi bölünmenin yaşandığı bir dönemde bile, Amerika başkanı olmak için yarışan bir kişinin böyle şeyler söylemesi kabul edilemez.”

Trump, Orlando saldırısının ardından yaptığı konuşmada, terör geçmişi olan ülkelerden Amerika’ya göçü askıya alacağını söyledi.

Trump Clinton’a da yüklendi.

Donald Trump, “Hillary Clinton’ın korkunç göç planı bu ülkeye daha fazla radikal İslamcı getirecek ve bu da sadece toplumu değil hayat tarzımızı tehdit edecek” şeklinde konuştu.

Trump’ın Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklama önerisine, Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan dahil Cumhuriyetçiler de tepki gösterdi.

Paul Ryan, “Müslümanlar bizim ortağımız. Bu ülkedeki ve dünyadaki Müslümanlar’ın çoğunluğu ılımlı, barış yanlısı ve hoşgörülü” dedi.

Uzman Norm Ornstein’e göre, Obama ve Trump arasındaki sert söz düellosu, ülkedeki siyasi bölünmeyi ve seçim kampanyalarının neden olduğu gerginliğini ortaya koyuyor: “Son derece kutuplaşmış bir siyasi sistemimiz olduğunu biliyoruz. Ancak son dönemde sanki aşiretlere bölünmüş gibiyiz. Herkes bir aşiret kimliğiyle hareket ediyor ve diğer aşireti düşman sayıyor.”

Başkan Obama’nın Trump’ın sözlerine verdiği tepki, bu yılki başkanlık yarışında Trump’ın, sadece HillaryClinton’la değil Barack Obama ile de mücadele etmek zorunda kalacağının işareti olarak yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG