Erişilebilirlik

Obama'dan Tokyo'ya Savunma Güvencesi


Başkan Obama ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ortak basın toplantısının sonunda el sıkışırken
Başkan Obama ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ortak basın toplantısının sonunda el sıkışırken
Başkan Barack Obama, Amerika’nın güvenlik anlaşması uyarınca Japonya’yı, Doğu Çin Denizindeki hem Tokyo hem de Pekin’in hak iddia ettiği adalar dahil savunma taahhüdünü yeniden vurguladı.

Obama Tokyo’da Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinden sonra düzenlediği ortak basın toplantısında Senkuku adalarının Amerika’nın Japonya’yı saldırıya uğrarsa savunma yükümlülüğü getiren anlaşma hükümlerine girdiğini açıkça belirtti.
Amerika’nın adaların egemenliği konusunda bir tavır takınmadığını vurgulayan Obama ancak statüsünü değiştirecek tekyanlı bir müdahaleye karşı çıkacağı uyarısında bulundu.

Bu, Japonya ile Çin arasındaki ilişkilere ciddi zarar veren ada uyuşmazlığı ile ilgili bir Amerika başkanı tarafından Tokyo’ya verilen destek konusunda en güçlü açıklama oluyor.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü , Obama’nın açıklamasının adaların Çin toprağı olduğu konusundaki temel gerçeği değiştirmeyeceğini bildirdi. Sözcü, Pekin’in egemenlik ve denizcilik haklarını korumada karalı olduğunu söyledi.

Japonya, Başkan Obama&nın dört ülkeyi kapsayan Uzakdoğu gezisinin ilk ayağı oluyor. Obama, gezi boyunca Uzakdoğu’daki müttefiklerine Washington’un Pasifik’te yeniden denge sağlama çabalarını sürdüreceği taahhüdü verecek.

Çin’in toprak hakkı iddiaları ve Kuzey Kore’nin nükleer programının oluşturduğu güvenlik kaygıları da Obama’nın Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler’i kapsayan Uzakdoğu ziyaretinde üzerinde duracağı konular olacak.

Başkan Obama ayrıca uzun süredir ertelenen serbest ticaret anlaşması Trans-Pasifik Ortaklığı üzerinde de ilerleme sağlamaya çalışacak. Ancak birçok uzman, Japonya’nın tarım ürünlerine uygulanan vergileri kaldırma konusunda isteksiz olması nedeniyle anlaşmaya varılması olasılığının düşük olduğunu kaydediyor.

Başkan Obama, Tokyo’dan sonra Seul’e hareket edecek ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-Hye’yle yeni bir nükleer deneme yapmaya hazırlandığı sanılan Kuzey Kore konusunu ele alacak.
Güney Kore’den yapılan açıklamada Kuzey Kore’nin nükleer deneme alanındaki faaliyetlerin arttığı bildirilmiş, Kuzey Kore ise geçen ay yeni bir nükleer denemeye hazırlandığı uyarısında bulunmuştu.

Başkan, Malezya’da da Başbakan Necip Razak’la biraraya gelecek. 1966 yılında zamanın başkanı Lyndon Johnson’un yaptığı ziyaretten sonra ilk kez bir Amerika başkanı Malezya’ya gidiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG