Erişilebilirlik

Rusya’ya Çağrı: ‘Askerlerinizi Derhal Çekin’


CBS televizyonuna demeç veren Başkan Barack Obama, Rusya’nın askerlerini Ukrayna sınırından derhal çekmesini ve gerginliği azaltacak görüşmelere başlamasını istedi

Obama, Rusya’nın askeri manevralarının Ukrayna’ya gözdağı verme çabasından başka bir şey olmadığını söyledi. Başkan, Rusya’nın “başka planları olabileceğine” de dikkati çekti.

Ukrayna Güvenlik Konseyi başkanı Andriy Parubiy dün Rusya’nın Ukrayna’nın kuzey, güney ve doğu sınırlarının yakınına toplam 100 bin civarında asker yığdığını bildirdi. Parubiy, Rus birliklerinin her an operasyona hazır durumda tutulduğunu belirtti.

Birliklerinin “bahar tatbikatı” yaptığını savunan Rusya ise, askerlerin sınırı geçmeyeceğine dair Amerika’ya güvence verdi.

Batılı uzmanlar Rusya’nın Ukrayna’nın doğu ve güney sınırları yakınında 30 bine yakın asker tuttuğu görüşünde.

‘ABD Rusya’nın istikrarını bozmaya çalışıyor’ suçlaması

Öte yandan üst düzey bir Rus güvenlik yetkilisi, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e, “Rusya’ya yönelik dış tehditlerde sert bir yükseliş olduğunu” söyledi. Federal Güvenlik Servisi terörle mücadele dairesi başkanı Aleksander Malevany, ayrıca Putin’e “Kırım ve doğu Ukrayna halklarının Rusya’yla birlikte olma yolundaki meşru arzusunun” Amerika ve müttefiklerini rahatsız ettiğini söyledi.

Malevany, Amerika ve müttefiklerini Rusya’nın toplumsal, siyasi ve ekonomik yapısını bozacak tedbirler almaya çalışmakla suçladı.

Rusya ayrıca dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararın “ters etki” yaratacağını savundu. BM Genel Kurulu Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesini tanımayacağını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu’nun kararının Ukrayna’nın iç siyasi krizinin çözümünün daha da zorlaştıracağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hükümetini de halkının dikkatini iç sorunlardan uzak tutmak için Moskova’yı bahane olarak gösterdiğini savundu.

BM Genel Kurulu, dün Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını tanımayan kararını 100 ülkenin oyuyla kabul etmişti. Karara karşı 11 ülke ret oyu kullandı, 58 ülke de oylamada çekimser kaldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG