Erişilebilirlik

Obama’dan Nevruz’da Nükleer Uzlaşma Mesajı


Obama, Nevruz dolayısıyla bir video mesaj yayınladı
Obama, Nevruz dolayısıyla bir video mesaj yayınladı

Başkan Barack Obama, yayınladığı Nevruz mesajıyla İran halkına seslendi ve bu yılın iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi açısından uzun zamandır varılan en iyi nokta olduğunu söyledi. Obama, İranlı liderlere de nükleer anlaşma fırsatını kaçırmamaları çağrısında bulundu

Başkan Barack Obama, yayınladığı Nevruz mesajında, İran halkının yeni yılını kutladı ve bu yılın iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için uzun zamandır varılan en iyi nokta olduğunu söyledi.

Obama’nın mesajı İran'ın nükleer programını sınırlaması karşılığında, Tahran yönetimine karşı uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngören çerçeve anlaşmasının son tarihi olan 31 Mart öncesinde yayınlandı.

Obama, “Bu an, yakın bir zamanda tekrar yaşanmayabilir. Uluslarımızın, bu sorunu barışçı yollardan çözmek için tarihi bir fırsata sahip olduğuna inanıyorum. Bu fırsatı kaçırmamalıyız," dedi.

Başkan Obama, Tahran rejimiyle makul bir anlaşmaya varmaları durumunda, ülkeyi uluslararası tecritten uzaklaştıracak ve İran halkı için daha büyük fırsat kapılarını aralayacak bir geleceğin beklediğini kaydetti. Obama, aksi takdirde şu an olduğu gibi İran’ı dünyanın büyük bölümünden uzak tutan tecridin beklediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yayınladığı Nevruz mesajında da nükleer müzakereler vurgusu vardı. Kerry, bu bahar ayının hem İran halkı hem de tüm dünya için daha iyi bir geleceğe işaret ettiğini ve İranlı liderlerin doğru ve gerekli tercihleri yapacaklarını umduğunu kaydetti.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif nükleer görüşmeler çerçevesinde İsviçre’nin Lozan kentinde bugün biraraya geliyor. Amerikalı ve Avrupalı uzmanların, bu tur görüşmelerden bir uzlaşı beklentisi yok. Nihai anlaşmaya varılamaması nedeniyle 1 Temmuz 2015’e kadar uzatılan müzakereler için ek süre istenebileceğini tahmin ediyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1" grubunun üyeleriyle İran arasında yürütülen nükleer müzakereler, 2013 yılının Ekim ayında başlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG