Erişilebilirlik

Obama’dan Kongre Üyelerine Mesaj: ‘Cesur Olun’


Eski Başkan Barack Obama, sağlık reformu tartışmaları konusunda, Kongre üyelerinin “ortadaki gerçeklere bakıp, parti pozisyonlarına ters düşse bile doğruları söyleme” iradesi göstereceğini ümit ettiğini belirtti.

Boston’da John F.Kennedy Vakfı tarafından “Cesaret Ödülü”ne layık görüldüğü törende konuşan Obama, Temsilciler Meclisi’nde ‘Obamacare’ sağlık sistemi yasasının yerini alması öngörülen yeni paketin kabulü sonrasında açıklamalarda bulundu.

‘Obamacare’ olarak adlandırılan yasa, Obama’nın iç politikadaki en önemli icraatlarınden biri olarak görülüyordu ve şimdi hem Beyaz Saray hem de Kongre’nin iki kanadını da elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, ‘Obamacare’i iptal edip yerine yenisini koyma çabası içerisindeler.

Obama açıklamasında Başkan Donald Trump’ın adını anmadı ya da Cumhuriyetçiler’in sağlık sistemi konusundaki bu çabasına doğrudan atıf yapmadı, sadece, bu konudaki “büyük tartışmanın hala çözümlenmediğini” söylemekle yetindi.

Ancak Obama, 2010 yılındaki sağlık reform paketinin oylamaları sırasında, Kongre’de yeni olan ve tasarının lehine oy kullanan, daha sonra da Cumhuriyetçiler’in hedefi haline gelen Demokrat üyelere atıf yaptı. Bu grubun “doğru olanı yaptığını” ve cesurca hareketle ettiğini söyleyen Obama, şöyle konuştu:

“Ümit ederim ki Kongre’nin mevcut üyeleri de, zaten güçlü, rahat, nüfuz sahibi kesimlere yardım etmenin çok cesaret

gerektirmediğini ama korunmasız, hasta, zayıf ve güç koridorlarına erişimi olmayanların savunuculuğunu yapmanın biraz cesaret istediğini hatırlarlar. Umarım ki, cesaretin sadece siyasi çıkarın gerektirdiğini değil, kalplerinde doğru olduklarına inandıkları şeyleri yapmak olduğunu anlarlar.”

Amerikan siyasetiyle ilgili genel değerlendirmeler de yapan Obama, şu anki varolan siyasi bölünmenin, insanları kendileri gibi olmayanlara karşı öfke duymaya itme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Obama böyle zamanlarda nefrete ve dogmalara karşı durmak için cesarete sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

Obama, Ocak ayında başkanlık görevini devretmesinden bu yana kamuoyu önüne fazla çıkmadı,. Eski başkan Pazartesi ve Salı günü İtalya’nın Milano kentini ziyaret ederek, eski İtalya başbakanı Matteo Renzi ile görüşecek, teknolojinin iklim değişikliği ve gıda güvenliği üzerindeki etkisi konusunda düzenlenen bir toplantıda konuşma yapacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG