Erişilebilirlik

Obama’dan Türkiye’ye: ‘Tansiyonu Düşürün’


Obama’dan Türkiye’ye: ‘Tansiyonu Düşürün’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Amerika Başkanı Barack Obama, Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ve Türkiye’ye iki ülke arasındaki gerilimin düşürülerek Suriye krizine karşı birlik olunması çağrısı yaptı. ABD Başkanı şöyle devam etti:

“Hepimizin ortak bir düşmanı var, o da IŞİD ve bu tehdide odaklandığımızdan emin olmak istiyorum. Suriye’deki krize bir şekilde siyasi çözüm getirebilmek için bu hedefe odaklı kalmalıyız.”

Rusya’ya ait bir savaş uçağının Türk topraklarına sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye tarafından düşürülmesi sonrasında ilk kez Paris’teki İklim Zirvesi’nde bir araya gelen Obama ve Erdoğan, özel bir görüşme yaptı.

Rusya, uçağın sınır ihlali yaptığı iddialarını reddederek, Türkiye’ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Paris’te konuşan ABD Başkanı Barack Obama, müttefiki Türkiye’ye olan desteğini yineledi:

"Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin kendisini ve hava sahasını koruma hakkını desteklemektedir. Türkiye’nin güvenliği ve egemenliği konusunda kararlılığımız sürüyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bölgedeki sorunların çözümünde diplomatik yaklaşımın etkili olacağını savundu:

"Buradaki derdimiz, bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde nasıl neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler, bizleri de üzmektedir. Derdimiz buradan zararla çıkmak değil, tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır."

Amerika Başkanı ayrıca, Suriyeli mültecileri "cömertçe kabul ettiği için" Türkiye’ye övgüde bulunarak, Türkiye'nin sınır güvenliğini de artırdığını söyledi.

Amerika Başkanı ayrıca Pazartesi günü kapalı kapılar ardında yarım saatlik bir görüşme yaptığı Rusya lideri Putin’e, Suriye’de ılımlı muhalifler yerine IŞİD’le mücadeleye odaklanması çağrısı yaptı.

Putin’e, Rus jetinin düşürülmesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyleyen Obama, Moskova ve Ankara arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’ye, IŞİD’ten aldığı petrol kaynaklarını korumak amacıyla Rus jetini düşürdüğü suçlaması yaparak, Erdoğan’la Paris’teki İklim Zirvesi’nde görüşmeyi reddetmişti.

Paris’te konuşan Erdoğan bu iddiaları reddederek, Putin’e iddialarını kanıtlayamadığı takdirde istifa çağrısı yaptı. Erdoğan ayrıca, uçak düşürme olayından dolayı özür dilemeyeceğini de söyledi.

Öte yandan Ankara’da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya’yı, Türkiye’yle diplomatik kanalları açık tutmaya çağırdı.

Erdoğan - Obama Görüşmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG