Erişilebilirlik

Obama'dan Erdoğan'a 'Hukuk Devleti' Vurgusu


Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan en son Mayıs 2013'te Washington'da bir araya gelmişti.
Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan en son Mayıs 2013'te Washington'da bir araya gelmişti.

Başkan Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde, “hukuk devleti ilkelerine dayalı sağlam politikaların önemine” değindi. İki lider bir dizi ikili ve bölgesel konuyu ele aldı

Obama hukuk devleti ilkelerinin mali piyasalara güvence aşılamak, öngörülebilir bir yatırım ortamını beslemek, ikili ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye’nin geleceğine yarar sağlamak için önemli olduğuna işaret etti.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Obama’nın Başbakan Erdoğan’la dün bir telefon görüşmesi yaptığı bildirilirken, görüşmede konu edilen “hukuk devleti ilkelerine dayalı sağlam politikalar” ifadesine açıklık getirilmiyor. Açıklamada yalnızca, “liderler ayrıca küresel ekonominin güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümesinin önemini ele aldılar” deniyor.

Türkiye’yle güçlü, karşılıklı saygılı ikili ilişkilere önem verdiğinin altını çizen Başkan Obama’nın Türkiye’nin “pozitif angajman” yoluyla dünya liderliğini ortaya koyabileceğini söylediği de bildirildi.

Bağdat ve Kürtler arasındaki görüşmelere destek

Beyaz Saray açıklamasında Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan arasında bir dizi ikili ve bölgesel konunun görüşüldüğü belirtildi. Bu konulardan birisi, Irak hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi arasında sürdürülen ve henüz bir anlaşmaya varılamayan petrol anlaşmaları ve petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki görüşmeler oldu. Açıklamada, “Başkan ve Başbakan, Bağdat ve Erbil’i enerji sorunlarında ortak bir yol bulmaya teşvik etmenin ve varacakları anlaşmayı desteklemenin önemini ele aldı” ifadesi kullanılıyor. Amerikan hükümeti, Bağdat ve Erbil arasında bu konudaki anlaşmazlığın hızla çözülmesi için çaba gösteriyor. Bununla birlikte Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye’yle tek yanlı olarak imzaladığı bildirilen bir dizi enerji anlaşması, Bağdat hükümetini rahatsız etmiş durumda.

Açıklamaya göre, Başkan Obama, Başbakan Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hızla bir anlaşmaya varılmasının önemine de dikkati çekti.

Suriye’de artan terörist varlığı

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Başkan ve Başbakan ülkelerimiz arasında, Suriye’de artan terör varlığına karşı yakın işbirliğinin önemi ve bu ülkedeki krize siyasi çözümü öne sürmeye devam etmedeki ortak çıkarlarımız konusunda anlaştı” deniyor.

Obama ayrıca telefon görüşmesinde, Kıbrıs’taki görüşmelerin yeniden başlama çabalarında Türkiye’nin oynadığı yapıcı rolden dolayı Başbakan Erdoğan’a teşekkür etti.

Görüşmede Başbakan Erdoğan da Obama’ya, yarın (cuma) Türk Hava Kuvvetleri’ne satılan erken uyarı amaçlı Boeing 737 AEW&C Barış Kartalı uçağının resmi teslim törenine katılacağını hatırlattı. Amerikan firması, uzun süren bir gecikmenin ardından Türkiye’ye halen tek bir uçak teslim edebildi. Toplam dört erken uyarı uçağının teslim edileceği Barış Kartalı projesi kapsamında tüm uçakların teslimatının gelecek yıl tamamlanması planlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG