Erişilebilirlik

Obama’dan Dört Trilyonluk Bütçe


Başkan Obama'nın 4 trilyonluk 2016 bütçesi Kongre Bütçe Komisyonu'nun masasında
Başkan Obama'nın 4 trilyonluk 2016 bütçesi Kongre Bütçe Komisyonu'nun masasında

Başkan Obama bütçe planını onay için Kongre'ye sunarken "sadece birkaç kişinin çok başarılı olduğu bir ekonomi mi yoksa çok çalışan herkesin eşit şansa sahip olduğu bir ekonomi mi kurmalıyız?" sorusunu sordu

Başkan Obama 2016 yılı için, zenginlerin daha fazla vergi ödemesini öngören, zorunlu kesintilere son veren ve ekonomik sıkıntı yaşayan orta sınıfa daha fazla yardımcı olacak dört trilyon dolarlık bütçe planını Kongre'ye sundu.

Cumhuriyetçiler'in çoğunluğu oluşturduğu Kongre’den ciddi boyutta tepki alacağının farkında olduğunu belirten Başkan Obama, “olmak istediğimiz ülke yolunda bazı temel kararlar almak zorundayız” dedi.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerikan ekonomisinin giderek daha da iyileşmesi nedeniyle Başkan Obama, yurt dışında faaliyet gösteren şirketlerden bir kez olmak üzere yüzde 14 vergi alınmasını öngörüyor.

Şirketlerden alınacak gelir vergisinin, maliyeti 500 milyar doları bulan otoban, köprü ve ihtiyaç duyulan diğer altyapıların bakım, onarım ve yenileme çalışmaları için kullanılacağı belirtiliyor. Zenginlere uygulanacak olan vergi oranlarındaki artışın da 300 milyar dolar gelir getirmesi ve bu gelirin de düşük ve orta gelirli ailelere destek sağlayacak programı finanse etmesi öngörülüyor.

Dört yıl önce yaşanan bütçe krizinde Başkan Obama ve Kongre üyeleri bütçe harcamalarında otomatik kesintiye gidilmesi yönünde anlaşmışlardı. Ancak Başkan Obama Ekim ayında başlayacak olan yeni federal bütçede bu kesintilerin tümüyle kaldırılmasını istiyor.

Beyaz Saray, harcamalardaki kesintilerin Amerika’nın ekonomik büyümesini olumsuz etkilediğini ve orduya da zarar verdiğini belirtti.

Başkan Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasında açıkladığı iki yıllık yüksek okul eğitiminin ücretsiz olması ve çocuk bakımı hizmetlerinin genişletilmesi gibi tasarılar, yeni bütçede yer alan ana başlıklardan.

Birçok Demokrat Partili siyasetçinin destek verdiği yeni bütçe tasarısı maliyetleri arttırdığı gerekçesiyle Cumhuriyetçiler'in daha şimdiden tepkisini çekmiş durumda.

Zenginlere uygulanacak olan vergi oranlarındaki artışa da karşı çıkan Cumhuriyetçiler, onun yerine devlet memurlarının emeklilik ve yaşlı Amerikalılar'ın sağlık sigortası hizmetlerinde reformlar yaparak, maliyetleri düşürmeyi planlıyor.

2015 yılı bütçesindeki harcamalarda önceliği 640 milyar dolarla ordu alırken, bunu sırasıyla eğitim ve gazilere yönelik programlar izliyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG