Erişilebilirlik

Obama Barış Çabalarına Hız Verdi


Obama Barış Çabalarına Hız Verdi
Obama Barış Çabalarına Hız Verdi

Başkan Barack Obama, Yemen’deki son durum, Afganistan’daki geçiş dönemi ve son şiddet olaylarının Kapsamlı Barış Anlaşması’na yönelik oluşturduğu tehditleri değerlendirmek üzere Sudan, Ortadoğu ve Afganistan’a iki Beyaz Saray yetkilisi gönderdi.
Başkan Obama Yemen’deki istikrarsızlıkları ve Sudan’ın petrol zengini Abyei bölgesinde patlak veren çatışmaları yakından takip ederken Beyaz Saray, Obama’nın iki kilit danışmanının bölgeye yapacağı ziyaretlerin bazı ayrıntılarını açıkladı.

Obama’nın isteği üzerine terörle mücadele danışmanı John Brennan Sudan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti. Brennan Hartum’da Amerika’nın özel temsilcisi Princeton Lyman’la birlikte Sudan hükümetinden yetkililerle Kapsamlı Barış Anlaşması’nın uygulanması konusunu görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Brennan, Başkan Obama’nın Sudan hükümetine bağlı güçlerin Abyei bölgesini kontrol altında tutmaya devam etmesinden ötürü duyduğu derin kaygıyı dile getirdi ve krizin 2005’te imzalanan Kuzey-Güney barış anlaşması çerçevesinde hızlı ve barışçı şekilde çözülmesi çağrısında bulundu.

Obama Yönetimi Sudan’ı Amerika’nın Teröre Destek Veren Ülkeler listesinden henüz çıkarmadı. Sudan’ın listeden çıkartılması, barış anlaşmasının uygulanmasına bağlı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Brennan’ın bu konuda devam eden değerlendirmeleri ve El Kaide ve El Kaide’ye bağlı örgütlerle mücadelede işbirliğinin önemini ele aldığı bildirildi.

Beyaz Saray ayrıca özel temsilci Lyman’ın Afrika Birliği, Birlemiş Milletler ve diğer ilgili taraflarla krizin çözümüne ilişkin görüşmeler yapmak için bölgede kalacağını açıkladı.

Yemen’in başkenti Sana’daki son çatışmaları ve Taiz’de hükümetin barışçı göstericilere karşı şiddet kullanılmasını sert bir dille kınayan Beyaz Saray, bu durumun, Devlet Başkanı Salih’in Körfez İşbirliği Konseyi’nin hazırladığı anlaşmayı imzalaması gerektiğini gösterdiğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Devlet Başkanı Salih’in çekilmesi gerektiğini tekrarladı.

Afganistan’daki askerlerini çekmeye başlamasına bir ay kala Amerikan yönetimi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Denis McDonough’nın bu ülkeye gittiğini, Mayıs sonunda da Özbekistan’a geçtiğini açıkladı. McDonough Kabil’de kilit Afgan yetkilileri ve Amerikalı ve uluslararası sivil ve askeri yetkililerle biraraya geldi. Beyaz Saray McDonough’nın Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’yle görüşmediğini açıkladı. Afgan lider ülkenin güneyindeki Helmand vilayetine düzenlenen ve sivillerin ölümüne neden olan NATO hava saldırılarını sert bir dille kınamıştı.

Beyaz Saray McDonough’nun ayrıca Afganistan’ın kuzey, doğu ve güneyindeki bölgesel komuta merkezlerini ziyaret ettiğini ve Amerika ve ortaklarının Afganistan’daki geçiş dönemi ve ülke ekonomisinin geleceğini en iyi şekilde nasıl destekleyeceği konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu bildirdi.

McDonough Amerika’nın Afganistan’daki operasyonlarında kilit önem taşıyan Özbekistan’daysa Devlet Başkanı İslam Kerimov’la görüştü ve iki taraf için de önemli birçok konuyu masaya yatırdı. McDonough Özbek lidere ülkesinin Afganistan’daki yeniden yapılanma çabaları da dahil verdiği destek için de teşekkür etti.


XS
SM
MD
LG