Erişilebilirlik

Obama'dan Afganistan'a Sürpriz Ziyaret


Başkan Barack Obama Afganistan'ın Bagram hava üssünde karşılanırken
Başkan Barack Obama Afganistan'ın Bagram hava üssünde karşılanırken

Başkan Barack Obama, el-Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinin birinci yıldönümü nedeniyle Afganistan’a beklenmedik bir ziyaret yaptı.

Obama’nın, Afganistan devlet Başkanı Hamid Karzai ile NATO kuvvetlerinin 2014 yılında çekilmesinden ülkedeki Amerikan varlığının koşullarını belirleyen stratejik ortaklık anlaşmasını imzalaması bekleniyor.

Kabil ile Washington arasında varılan stratejik ortaklık anlaşması gelecek ay Chicago’da yapılacak NATO zirvesine sunulacak.

Anlaşma ile ilgili görüşmeler ABD kontrolündeki Bagram cezaevinin Afganistan’a devri ve gece baskınları konusunda anlaşmaya varıldıktan sonra hızlanmıştı.

Gece baskınları Afgan hükümetiyle Amerikan ordusu arasında sürekli gerginlik kaynağı oluşturuyordu.

Anlaşma, baskınların Afgan kuvvetlerinin öncülüğünde yapılmasını öngörürken yerel yetkililere bunları veto etme hakkı veriyor.

Afgan yetkililer anlaşmayla yabancı kuvvetlerin gece operasyonlarında sadece destek rolü üstleneceğini ve bunların düzenlenebilmesi için Afgan yerel yetkililerinin izni gerekeceğini söylüyor.

Bir NATO üssünde Kuran nüshalarının yakılması ve 17 Afgan köylüsünün bir Amerikan askeri tarafından öldürülmesi gibi olaylar Afganistan’da yabancı askerlerin varlığına duyulan hoşnutsuzluğu arttırmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG