Erişilebilirlik

Obama'dan Çalışan Amerikalılar'a Destek


Obama'dan Çalışan Amerikalılar'a Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Başkan Obama, Amerika’da orta sınıfı güçlendirmek ve daha çok Amerikalı için ekonomik fırsat eşitliği yaratmak amacıyla oluşturduğu plana destek arıyor. Başkan, son günlerde mesajını Maryland, Pennsylvania, Wisconsin ve Tennessee eyaletlerinde de gündeme getirdi

Başkan Obama Pittsburgh’da Amerikan Çelik Şirketi’nde kendisini alkışlayanlara seslendi, çalışan kesimin geçimini sağlamak amacıyla yeterli kazanç elde etmesine yardım edeceğini söyledi.

Başkan Obama: ”Federal hükümet için iş yapan taşeronların çalışanlarına saatte en az 10 dolar 10 sent ödemelerini zorunlu kılmak için kararname çıkarıyorum. Askerlerimiz için yemek pişiren, onların bulaşıklarını yıkayan hizmet sektörü çalışanları, asla yoksulluk içinde yaşamamalı.”

Bin 500 çelik işçisine hitap eden Başkan Obama, bu işçilerin iyi bir emekli maaşı olduğunu, birçok Amerikalı’nın aynı avantaja sahip olmadığını söyledi.

Obama bu nedenle yeni bir emekli maaşı hesabı oluşturduğunu, bu şekilde çalışanların maaşlarının bir kısmıyla emeklilik için devlet tahvillerine yatırım yapabileceğini belirtti: ”Çalışan Amerikalılar’ın kendi emeklilik birikimlerini sağlayacakları yeni bir yol oluşturmak için genelge yayınlayacağım. Maliye Bakanı Jack Lew bu genelgeyi alır almaz işe koyulacak.”

Başkan Obama, Kongre’den onay alamaması durumunda bu girişimleri kendi başına yürüteceğini söyledi.

Başkan Obama daha önce de Maryland eyaletinde toptancı mağazası Costco’da çalışanlara benzer bir mesaj iletmişti. Costco çalışanlarının maaşı, Obama’nın önerdiği 10 dolarlık asgari ücretin çok altında.

Kongre’deki Cumhuriyetçilerse Başkan Obama’nın Amerika’nın giderek büyüyen gelir uçurumuna çare bulma çabalarını eleştiriyor. Cumhuriyetçilere göre yüksek asgari ücret, küçük işletmelere zarar verebilir, istihdamı azaltır.

Senatör John Cornyn, Obama’nın Kongre onayı olmazsa tek başına hareket etme kararından kaygı duyduklarını söyledi: ”Anayasamız, başkanın bütün bunları kendi başına yapmasına izin vermiyor. Kuvvetler ayrılığı ilkesi bu nedenle vardır. Başkan, tek başına iş yapmaya kalkamaz. Üzerinde yeterince düşünülmemiş, iyi planlanmamış adımlar atmak ve tek başına iş yapmak tehlikelidir.”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes, Başkan Obama’nın dış siyasette bu yılki önceliklerini açıkladı, terörle mücadeleye ağırlık verileceğini vurguladı.

Rhodes, Irak ve Afganistan savaşlarının bitmesinden sonra da bu konunun öncelikli olacağını söyledi: ”El Kaide’nin Afganistan ve Pakistan’daki gücü büyük ölçüde kırıldı ancak başka ülkelerdeki köktendinci örgütlerin ve El Kaide bağlantılı grupların terör tehdidi olmaya devam ettiğini görüyoruz. Başkan Obama da terör tehdidinin dünyanın farklı bölgelerinde değişerek sürdüğünü söyledi.”

Ben Rhodes’a göre, Amerika teröristlere karşı belirli bölgelere çok sayıda asker yığmak yerine terörle mücadele çabalarını başka ülkelerle işbirliği yaparak yürütecek. Rhodes, Yemen, Irak ve Mali’de Amerika’nın verdiği desteği örnek gösterdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rhodes ayrıca İran’ın nükleer programının kısıtlanmasıyla ilgili müzakerelerin ve Ortadoğu barış sürecinin Obama Yönetimi’nin bu yılki dış siyaset gündeminin temelini oluşturacağını, Uzakdoğu’yla yakınlaşmanın da süreceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG