Erişilebilirlik

Obama Yönetiminin Afganistan Stratejisi Altıncı Ayında


Obama Yönetiminin Afganistan Stratejisi Altıncı Ayında
Obama Yönetiminin Afganistan Stratejisi Altıncı Ayında

Amerika'nın eski Kabil Büyükelçisi Robert Finn Afganistan stratejisinin sivil halkasının yetersiz olduğunu söylüyor

Geçen hafta Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai’yla görüşen Başkan Barack Obama’nın yeni Afganistan stratejisi altıncı ayında. Henüz başarıdan söz etmek mümkün mü? Sorunlar neler? Amerika’nın eski Kabil Büyükelçisi Robert Finn Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin geçen haftaki Washington temaslarının temel amacı iki ülke arasında son dönemde beliren gerginliğin giderilmesiydi. Amerikan yönetimi, Afganistan’da yolsuzlukların giderilmemesi ve Ağustos ayındaki başkanlık seçimlerine hile karıştırılması nedeniyle Karzai hükümetinden rahatsız. Kabil ise Amerikan operasyonları sırasında sivillerin zarar görmesinin engellenememesi nedeniyle Washington’a tepkili...

Taraflar arasındaki anlaşmazlık Obama – Karzai görüşmesinde de açıkça dile getirildi, ancak iki lider anlaşmazlıklara rağmen ilişkilerin gücüne vurgu yaptı. Taraflar arasındaki gerginlik, Obama yönetiminin “Afganistan Stratejisi’nin altıncı ayına denk geliyor. Altı ay önce Obama, el Kaide’yi dağıtmak ve istikrarı sağlamak hedefiyle bu ülkeye 30 bin ek asker sevk edileceğini açıklamıştı. Peki bu strateji başarıya ulaşıyor mu? Yoksa böyle bir değerlendirme yapmak için henüz erken mi? 2002 – 2003 yıllarında Amerika’nın Kabil Büyükelçisi olan Robert Finn başarıya dair bazı ipuçları olduğunu; ancak her şeyin planlandığı gibi gitmediğini söylüyor. Büyükelçi Finn ayrıca Afganistan stratejisinin sivil halkasının zayıf olduğu görüşünde.




XS
SM
MD
LG