Erişilebilirlik

Obama Yemen'de Rehinelerin Öldürülmesini Kınadı


33 yaşındaki Luke Somers, bir yılı aşkın süredir el Kaide'nin Arap yarımadası kolunca rehin tutuluyordu.
33 yaşındaki Luke Somers, bir yılı aşkın süredir el Kaide'nin Arap yarımadası kolunca rehin tutuluyordu.

Amerika’nın Yemen’de militanlara yönelik düzenlediği bir rehine kurtarma operasyonu, iki rehinenin de ölümüyle sonuçlandı.

Yemen’de el Kaide bağlantılı bir grup tarafından rehin tutulan Amerikalı fotomuhabir Luke Somers ve Güney Afrikalı öğretmen Pierre Korkie, Amerikan ve Yemen güçlerinin düzenlediği ortak operasyonda hayatını kaybetti.

Operasyonla ilgili açıklamada bulunan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Somers ve Korkie’nin, kendilerini rehin tutan el Kaide’nin Arap yarımadası koluna bağlı militanlarca öldürüldüğünü bildirdi. Hagel olayın kurtarma operasyonu sırasında gerçekleştiğini doğruladı. Somers ve Korkie, bir yıldan uzun bir süredir Yemen’de rehin tutuluyordu.

İki rehinenin ailesine başsağlığı dileyen Hagel, rehinelerin hayatının tehlikeye girdiği düşüncesiyle operasyon kararının alındığını açıkladı. Hagel operasyonda bazı militanların da öldürüldüğünü sözlerine ekledi.

Başkan Barack Obama, Somers ve Korkie’nin “el Kaide teröristlerince barbarca öldürülmesini” kınadı. Obama kurtarma operasyonuna dün onay verdiğini, Luke Somers’la birlikte “yanında bulunabilecek rehinelerin” kurtarılması için kendisi emir verdiğini bildirdi.

Savunma Bakanı Hagel da, militanların 33 yaşındaki Somers’ı “idam etmekle” tehdit ettiğini açıkladı. Hagel, ayrıca başarısız sonuçlanmasına rağmen operasyonu düzenleyen personeli övdü ve iyi bir iş çıkardıklarını söyledi.

Güney Afrika hükümeti, Pierre Korkie’nin ölümü hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Korkie’nin kurtarılması için kurulan hayır kurumu, rehinenin “serbest bırakılmasından bir gün önce öldürüldüğünü” belirtti.

Yemenli yetkililer, bugün ayrıca Şabva ilinde Amerika’ya ait olduğu tahmin edilen bir İHA’nın bir el Kaide hedefini bombaladığını ve dokuz militanın öldüğünü bildirdi. İHA operasyonunun rehine kurtarma operasyonuyla bağlantısı olup olmadığı açıklanmadı.

Somers’ı kurtarma operasyonunun başarısızlıkla sonuçlandığını doğrulayan Amerikalı yetkililer, militanların operasyonu haber alır almaz Somers ve Korkie’yi öldürdüğünü bildirdi. İki rehineyi de yaralı halde bulan Amerikalı komandolar, helikopterle Yemen kıyıları açıklarında bekleyen Amerikan savaş gemisi USS Makin Island’a götürmeye çalıştıkları rehinelerden birinin yolda, diğerinin de gemiye ulaştırıldığında hayatını kaybettiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, kurtarma operasyonunun el Kaide teröristlerinin uyguladığı vahşetin bir örneği olduğunu kaydetti.

El Kaide’nin Arap Yarımadası kolu, yayınladığı videoda, “herhangi budalaca bir eyleme karşı” Amerika’yı uyardı. Ancak videodaki uyarının, operasyonla ya da İHA bombardımanıyla bağlantısı olup olmadığı kesinlik kazanmadı. İki operasyon da militanları hedef almakla birlikte sivil ölümlere de yol açtı.

Arap Yarımadası kolu, el Kaide’nin en aktif kollarından biri durumunda. Yemen’de Batı’ya karşı savaş açan militanlar, bir seferinde 2009 yılında Amerika’ya giden bir uçağı havada bombalamaya çalışmıştı.

Rehinelerden aldıkları fidyelerle her yıl onbinlerce dolar kazanan el Kaide ve bağlantılı örgütler, bununla birlikte rehinelerini vahşice öldüren ve bunların videolarını yayınlayan rakibi İslam Devleti’ni (IŞİD) de kınıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG