Erişilebilirlik

Obama'ya Türkiye'yi Şikayet Eden Mektup


Özgürlük Evi başta olmak üzere önde gelen insan hakları ve demokrasi örgütleri, Başkan Barack Obama’ya, Türkiye’de ifade ve konuşma özgürlüğüne yönelik düşmanca ortamı şikayet eden bir mektubu kaleme aldı.

Mektupta, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın son hazırladığı Türkiye’nin insan hakları raporu hatırlatıldı. Raporda “Gazetecilerin, yazarların, Kürt aydınların ve siyasi eylemcilerin yargılanması ve tutuklanması, siyasi liderlerin kınayıcı açıklamalarıyla da birleşince bu, ifade özgürlüğü üzerinde tüyler ürpertici bir etki oluşturuyor” ifadesi geçtiğine dikkat çekildi.

Özgürlük Evi’yle birlikte Sınır Tanımayan Gazeteciler, Ortadoğu Demokrasi Projesi ve Dış Politika Girişimi adlı insan hakları ve demokrasi örgütlerinin mektubunda, Dışişleri Bakanlığı’nın son insan hakları raporundan bu yana Türkiye’de durumun daha da kötüleştiği, Gazeteciler Koruma Komitesi’nin Ekim 2012’de çıkan raporunda Türkiye’yi “en çok gazeteci hapseden ülke” olarak tanımladığı belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da şikayet edildiği mektup, Erdoğan’ın dini değerlerin aşağılanmasını yasaklayan yasalar çıkarılmasına destek verdiği, bunun ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacağı kaydedildi, Ergenekon ve Balyoz davalarında yüzlerce askerin, akademisyenlerin ve gazetecilerin uydurma kanıtlara dayalı suçlarla yargılanıp tutuklandığına dikkat çekildi. Tutuklanan bazı kişilerin geçmişte Amerika ve NATO’yla yakın işbirliği içindeki kişiler olduğuna işaret edilirken, bu tutuklamaların NATO’nun kolektif yeteneğine darbe olduğu vurgulandı.

İnsan hakları örgütlerinin mektubunda, Türkiye’nin geçmişte kadınların toplumda üstlendiği rol konusunda bir lider olduğu hatırlatıldı, ama devlet kadrolarında alarm verici düzeyde az kadının görev yaptığı, kadınların istihdama katkısında da istikrarlı bir azalma görüldüğü kaygısına yer verildi.

Başkan Obama’ya yazılan mektupta kendisinin Başbakan Erdoğan’la yakın ilişkide olduğu anımsatıldı, kendisine “kamuoyuna açık ve özel ortamlarda Türkiye’nin gerilemesi konusunda Amerika’nın kaygılarını iletme, Türkiye’nin demokrasisini ve hukuk devleti yapısını sağlamlaştırması yoluna devam etmesi konusunda diplomatik girişimde bulunma” çağrısı yapıldı.

Ortadoğu ve özellikle de Suriye’deki son gelişmelerin ışığında yakın Türk-Amerikan ilişkilerine daha da fazla gereksinim duyulduğunun altı çizilen mektupta, bu ilişkilerin yalnızca stratejik çıkarlar değil, ama ortak değerlere dayanması gerektiği vurgulandı.

İnsan hakları örgütlerinin Obama’ya gönderdiği mektupta, “Hukuk devleti ve siyasi özgürlükleri Başbakan Erdoğan’la temaslarınızda öncelik yapmanız çağrısında bulunuyoruz,” denildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek ay Washington’a gelerek Başkan Obama’yla görüşme yapması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG