Erişilebilirlik

Obama'ya 'Rusya'ya Yaptırım Uygularken Çin'i Göz Ardı Etme' Uyarısı


Obama'ya "Rusya'ya Yaptırım Uygularken Çin'i Göz Ardı Etme" Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Başkan Barack Obama’nın kararı doğrultusunda ‘istenmeyen adam’ ilan edilen Rus diplomatlar konutlarını terk edip Amerika’dan ayrılırken, Obama’nın bu hareketinin gerekçesi sorgulanıyor, hem de 20 Ocak’ta onun yerine geçecek kişi tarafından.

Donald Trump, "Bilgisayar korsanlığı konusunu iyi bilirim. Siber saldırı kanıtlanması çok zor bir şey. Dolayısıyla (bunu yapan) başka biri de olabilir. Ayrıca, başkalarının bilmediği şeyleri biliyorum ve o nedenle de durumdan emin olamazlar” dese de kendisini bu tarz açıklamalar yapmaktan vazgeçmeye çağıran Kongre üyeleri bulunuyor.

Son günlerde her iki partiden önde gelen Kongre üyeleri Rusya’nın siber faaliyetlerini kınayarak, Moskova’ya karşı daha da sert cezaların uygulanması için haklı nedenler bulunduğunu söylediler. Demokrat Partili Adam Schiff de onlardan: “İstihbarat camiasının da ve açıkçası, ister Demokrat ister Cumhuriyetçi olsun Kongre’deki istihbarat komisyonlarının tüm üyelerinin de değerlendirmesi bu yönde. Hiçbirimizin kafasında bu konuda bir soru işareti yok. Öyle görünüyor ki, soru işareti olan tek kişi Donald Trump.”

Ancak, başkan seçilen Donald Trump’a yakın isimler, Trump’ın sadece, Obama yönetiminin topladığı deliller hakkında tam olarak bilgilendirilene kadar kesin hükümde bulunmak istemediğini belirtiyor. Ayrıca, siber saldırıları tırmandıran tek ülkenin Rusya olmadığına dikkat çekiyorlar. Trump'ın sözcüsü Sean Spicer da “2015 yılında Çin bir milyonun üzerinde kişi kaydını ele geçirdi. Bunlar hassas verilerdi. Geçmişte herhangi bir zamanda devlette çalışmış olan benim gibi insanlardı. Güvenlik soruşturmalarımız. Beyaz Saray’dan açıklama bile yapılmadı. Kamuya açık hiçbir adım atılmadı. Hiçbir şey” diye konuşuyor.

Schiff'e göre, Amerikan devletine ait istihdam verilerini ele geçirmek ile bir seçim döneminde hassas yazışmaları kamuoyuna sızdırmak arasında fark var:

“Rusya’nın yaptığının farkı şu. Sadece veri çalmakla kalmadılar, bunu silah olarak kullandılar. Bir seçim döneminde, bu seçimin sonuçlarını etkileme ve Amerika içerisinde ihtilaf tohumları ekmeye dönük özel bir niyetle bunu yaptılar. Çin bugüne kadar böyle bir şey yapmadı.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika’ya karşı herhangi bir misilleme adımı atmadı ve bu hareketiyle Trump’tan övgü aldı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG