Erişilebilirlik

Obama ve Trump Arasında Putin Tartışması


Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Başkan Barack Obama’dan daha iyi bir lider olduğunu söyledi.

NBC’nin haber forumunda Demokrat aday Hillary Clinton’dan ayrı olarak mülakat veren Trump, başkan olarak Putin ile çok iyi ilişkiye sahip olacağını düşündüğünü belirtti. Trump, Amerika ve Rusya’nın IŞİD’i yenme konusunda ortak amaçları olduğunu söyledi.

Trump, “Rusya IŞİD’i bizim kadar yenmek istiyor, Rusya ile ilişkimiz olursa IŞİD’i yok etmek için birlikte çalışmak mükemmel olmaz mı?” ifadelerini kullandı.

Obama yönetimi altında, Irak’taki askeri müdahaleyi eleştiren Donald Trump, Amerikalı komutanların başarılı olmadığını savundu, “Amerika Irak’ın petrolüne el koymalıydı” dedi.

Trump, “Eğer petrolü alsaydık IŞİD olmazdı çünkü IŞİD petrolün gücüyle kuruldu” dedi.

“İstihbarat brifinglerinde sizi şaşırtan bir şey var mıydı?” sorusuna Trump, “Obama, Clinton ve Dışişleri Bakanı John Kerry istihbarat uzmanlarının onlara söylediklerinin tersini yaptı” şeklinde cevap verdi.

Donald Trump, “Ben beden dilinde çok iyiyim, size liderlerin onların (istihbarat uzmanlarının) tavsiyelerini dinlememelerinden memnun olmadıklarını söyleyebilirim” dedi.

Trump ayrıca Irak’taki savaşa tamamen karşı olduğunu da vurguladı.

Obama’dan yanıt

Obama, Laos’ta düzenlediği basın toplantısında Trump’a yanıt verdi ve bir kez daha Cumhuriyetçi Parti Başkan adayının Başkan olmak için yeterince kalitede olmadığını yineledi.

Obama, “Bu ciddi bir iş ve neden konuştuğunuz hakkında bilgi sahibi olmalısınız” dedi.

Clinton kendini savundu

Demokrat Parti’nin Başkan adayı Hillary Clinton senatör olduğu dönemde Irak savaşı lehine oy vermesinin hata olduğunu açıkladı, ama hatalardan ders almanın önemli olduğunu söyledi. Clinton, Irak işgaline Trump’ın karşı olmadığını da kaydetti.

Clinton, “İşgalden önce, işgal sırasında ve sonra da destekledi” ifadelerini kullandı. Clinton, “Ben kararın sorumluluğunu alıyorum, ama o almayı reddediyor” dedi.

Hillary Clinton, bir Başkan için en önemli olanın zor kararlar vermek olduğunu söyledi.

Clinton, “Bir başkanı komutan olarak, dinleyen, ona söylenenleri değerlendiren, zor seçenekler arasında kararı veren biri olarak görmek isterseniz dedi.

Clinton, Obama’nın ilk döneminde Dışişleri Bakanlığı yapığı sıralarda özel sunucusundan devlet işleriyle ilgili elektronik posta atmasıyla ilgili eleştirilerle karşılaştı. Soruşturmacılar Clinton’u dikkatsizlikle suçlamış ama hakkında dava açmamıştı.

Clinton, “yapılmaması gerekendi” dedi sisteminin hacklendiğine dair kanıt olmadığını savundu.

IŞİD ile savaşın en öncelikli terörle mücadele hedefi olduğunu belirten Clinton, hava gücünü kullanarak, Arap ve Kürtler’den daha fazla destek alarak ve Irak Ordusu’nu destekleyerek bu mücadelenin süreceğini kaydetti. Clinton, Irak ve Suriye’de Amerikan kara gücü olmayacağını da vurguladı.

Clinton, kara gücünü son seçenek olarak niteledi, “İlk tercih değil” dedi.

Hillary Clinton ayrıca İran ile varılan nükleer anlaşmanın en önemli stratejik sorunlardan biri olduğunu vurguladı ve Amerika’nın İran tarafından aldatılmadığını savundu.

Clinton, “Benim odak noktam diğer faaliyetleri, balistik füzeler, teröristleri desteklemeleri, Suriye, Yemen’e müdahil olmaları, Hizbullah ve Hamas’ı desteklemeleri” diye konuştu.

Donald Trump ve Hillary Clinton 26 Eylül’de ilk defa karşı karşıya gelecek. 8 Kasım’daki seçimden önce Trump ve Clinton iki kez daha tartışma programında bir araya gelecek.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG