Erişilebilirlik

Obama ve Kongre Yıllar Sonra Uzlaştı


Başkan Barack Obama ve Kongre’deki Cumhuriyetçi liderler, yıllardır devam eden siyasi kavgalarına son verip Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları konusunda uzlaştı ve ortak bir tavır takınmaya karar verdi.

Senato’da çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçi üyelerin grup lideri Mitch McConnell ve Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Rusya’nın Donald Trump’a seçimleri kazandırmak için siber korsanları görevlendirerek oy sayımına müdahale ettiği yönündeki istihbarat raporları konusunda soruşturma yürütülmesine destek verdi. McConnell, “Ruslar dostumuz değil” diye konuştu.

Paul Ryan da Kongre’nin yürüteceği soruşturmanın Donald Trump’ın seçim zaferini gölgelememesi gerektiğinin altını çizdi, ancak Amerikan seçimlerine dış müdahalenin asla kabul edilemeyeceğini, Rusya’dan kaynaklı bir müdahaleninse “özellikle sorun yaratacağını” söyledi.

Dün gece Comedy Central kanalında yayınlanan “The Daily Show” programına konuk olan Başkan Barack Obama, Amerikan istihbarat dairelerinin aylardır inceleme yürüttüğünü, bu tarz bir müdahalenin gelecekte yaşanmaması için Kongre’nin bir yol bulması gerektiğini vurguladı.

Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi CIA, Rusya’nın başkanlık seçimlerinin son aşamasına Donald Trump lehine müdahale ettiğine yönelik bir raporu geçen hafta Kongre’ye sunmuştu. Donald Trump ise CIA’in bulgularını “gülünç" diye niteledi.

Uzmanlar, Rusya’nın hem Cumhuriyetçi, hem de Demokrat Parti’nin elektronik postalarına sızdığını, ama yalnızca Demokrat Parti’nin mesajlarını WikiLeaks’e sızdırdığını söylüyor.

Kongre’deki Demokrat Partililer de, CIA bulguları üzerinden kendileri ayrı bir soruşturma başlatacak. Senatör Ben Cardin, Diane Feinstein ve Patrick Leahy, dün soruşturmayı yürütecek bağımsız bir panel kurulması çağrısında bulundu.

Trump Demokrat Parti’nin soruşturma çağrılarını “partizan taktikler” olarak yorumladı, Twitter’daki mesajında, “Seçim sonuçları tam tersi çıksaydı ve Rusya/CIA kozunu biz kullansaydık Demokratlar bunu ‘komplo teorisi’ diye niteleyecekti” diye yazdı.

20 Ocak'ta başkanlık görevini devralmaya hazırlanan Donald Trump, kampanya döneminde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i sıklıkla övmüş, Amerika'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditleri ciddiye almadığı yönünde kaygılara yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG