Erişilebilirlik

Obama ve Cameron’ın Gündemi ‘Siber Güvenlik’


Başkan Barack Obama ve Washington’da resmi ziyarette bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün görüşmelerine devam edecek.

Beyaz Saray yetkilileri Obama ve Cameron’ın terör ve Ebola hastalığıyla mücadele, Ukrayna’daki faaliyetlerinden dolayı Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve siber güvenlik konularını ele alacağını bildirdi.

İki lider ayrıca bu yılın sonunda ortak “siber savaş tatbikatı” yapacaklarını açıklayacak. Tatbikatta bankaları hedef alan bir siber saldırı senaryosu uygulamaya konulacak.

İngiltere Başbakanı ayrıca, Google ve Facebook gibi Amerikan teknoloji şirketlerinin şifreli iletişimlerini devletlerin izlemesine açması yönünde Başkan Obama’dan bu şirketlere baskı yapmasını isteyeceğini söylemişti.

Cameron’a göre Amerikan sosyal medya devleri terör faaliyetlerine karşı yeterli önlem almıyor. Ayrıca Cameron internet şirketlerinin teröristlerin şifreli haberleşme yürütmesinin önüne geçmek istiyor. Geçen yıl bir İngiliz askerin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak, zanlılardan birinin cinayet planlarını Facebook’ta beş ay önceden açıklamış olması ve Facebook’un bu cinayetle ilgili ihbarda bulunmadan hesabı silmesi, İngiliz yetkilileri en çok öfkelendiren konulardan biri oldu.

Cameron ayrıca bir İngiliz şirketinin siber saldırı sonucu 800 milyon sterlin zarara uğradığını bildiriyor.

İngiltere başbakanı, sosyal medya şirketlerinin terörle mücadelede de “sosyal sorumluluk” üstlendiğini savunuyor.

Ancak internet iletişimlerinin devletlerce izlemeye alınması Amerika’da oldukça hassas bir konu. Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin, milyonlarca Amerikalı’nın telefon konuşmalarının verilerini topladığının ortaya çıkması, büyük tartışmalara yol açmıştı. Ayrıca NSA’in eski çalışanı Edward Snowden, bazı Amerikan internet şirketlerinin müşteri verilerini Daire’nin erişimine açtığını da açıklamıştı.

Dün iki lider Beyaz Saray’da akşam yemeğine katıldı. Obama ve Cameron, görüşmelerinin ilk gününde bir hafta önce Paris’te düzenlenen terör saldırılarını da ele aldı.

Ayrıca Obama ve Cameron, İngiltere’de yayınlanan Times of London gazetesine ortak makale yazarak, köktendincilere karşı birleşik cephe oluşturulması çağrısında bulundu.

İki müttefik ülke, gerek Batı’da, gerekse Ortadoğu’da terörle mücadele konularında yıllardır ortak hareket etmeyi sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG