Erişilebilirlik

Obama ve BM'in Yeni İran Karar Tasarısı


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

BM Güvenlik Konseyi 9 Haziran’da İran’a ek yaptırımlar öngören bir karar tasarısını kabul etti. Konseyin 15 üyesinden 12’si, Amerika, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa, Nijerya, Meksika, Japonya, Bosna, Avusturya, Uganda ve Gabon evet oyu kullandı.

Başkan Barack Obama, kararla İran hükümetinin karşılaştığı en sert yaptırımların uygulamaya konduğunu söyledi ancak bunların İran halkını hedef almadığını vurguladı.

Obama ”Bunlar İran’ın nükleer faaliyetlerine, balistik füze programına ve ilk kez konvansiyonel silahlarına kısıtlamalar getirecek” dedi.

Yaptırımların İran’ın kaçakçılık faaliyetlerini durdurmak, bankalar ve diğer mali işlemlerin üzerine gitmek için yeni bir plan oluşturduğunu belirten Obama “Bunlar kişileri, kurum ve kuruluşları, özellikle İran’ın nükleer programını destekleyen ve İran halkının zararına yasadışı faaliyetlerden zenginleşen Devrim Muhafızlarını hedef alıyor. Bu yaptırımların güçlü biçimde uygulanmasını sağlayacağız, dostlarımız ve müttefiklerimizin yanısıra kendi yaptırımlarımızı yürürlüğe koyacağız” şeklinde konuştu.

Obama, geçen ay 16 ay içinde İran’la diyalog çabalarını vurgularken yeni yaptırımların kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Amerika, müttefikleriyle birlikte, İran’a uluslararası toplulukla daha iyi ilişki önerdi. Bu, silahsızlanma yükümlülüklerini yerine getirme şartıyla, İran’ın siyasi yalnızlığını azaltacak ve ekonomik bütünleşmesini arttıracaktı. Obama “Ancak İran hükümeti devamlı sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındı” dedi.

Obama “İran Kum kentindeki nükleer zenginleştirme tesisini gizledi. Bu, programın şekli konusunda ciddi sorular yarattı. İran, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde uranyum zenginleştirmeyi durdurmayarak kendi yükümlülüklerini ihlal etti. Bunun yerine, zenginleştirme oranını yüzde 20 arttırdı. Uluslararası Atom Enerji Dairesinin taleplerini de tam olarak yerine getirmedi” dedi. Gerçekten de İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını imzalayan ancak Enerji Dairesini nükleer programının barışcı olduğu konusunda ikna edemeyen tek ülke.

Başkan Obama “Bu nedenle uluslararası topluluk, bu ciddi önlemleri uygulamak zorunda kaldı. Bu yaptırımlar uluslararası topluluğun, Orta Doğu’da nükleer silah yarışının kimsenin çıkarına olmadığı ve küresel silahsızlanma rejimine karşı çıkan ülkelerin hesap vermesi gerektiği yolunda ortak görüşe sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

XS
SM
MD
LG