Erişilebilirlik

‘Obama Türkiye-İsrail Mutabakatından Memnun’


Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ile İsrail’in aralarındaki diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme yönünde mutabakata varmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, Türkiye-İsrail mutabakatının Doğu Akdeniz’de işbirliği için yeni fırsatları açacağına inandıklarını söyledi.

Schultz, şöyle konuştu:

“Başkan (Obama), İsrail ve Türkiye’nin diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etme yönünde mutabakata varmasından memnuniyet duymaktadır. ABD, bölgedeki iki kilit ortak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yolunda bu önemli adımı memnuniyetle karşılamaktadır. Bunun (mutabakatın) Doğu Akdeniz’de işbirliği için yeni fırsatları açacağına inanıyoruz.”

Schultz, önemli bir ‘köşe taşı’ olarak nitelediği mutabakatın hem iki ülke hem de dünya açısından önemli derecede güvenlik ve ekonomik yararlar sağlayacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau da, günlük basın brifinginde mutabakatı, “bu çok önemli bir adım ve bölgesel istikrara katkı sağlayacaktır” sözleriyle değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de dün Roma’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, mutabakatı “görmek istedikleri olumlu bir adım” olarak niteleyerek bunu ilave adımların da takip etmesini umduklarını söylemişti.

Ayrıca Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada da, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı arayarak sürece desteğinden dolayı teşekkür ettiği bildirilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da Tel Aviv’de yaptığı açıklamada Türkiye-İsrail mutabakatını ‘bölgenin istikrarı açısından olumlu ve umut verici bir işaret’ olarak nitelemişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG