Erişilebilirlik

Obama Tarihe Nasıl Geçecek?


Obama Tarihe Nasıl Geçecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Başkan Obama geçtiğimiz günlerde babasının doğduğu ülke olan Kenya’yı ziyaret etti. Bu, görevini tamamlamadan önce tarihe siyasi başarılarla iz bırakmak için çalışan Obama için özellikle önemli bir ziyaretti. Uzmanlara göreyse Obama’nın tarihe nasıl bir başkan olarak geçeceğini söylemek için henüz erken.

Baba ocağına yaptığı tarihi ziyaret, Başkan Obama’nın başta İran’la nükleer anlaşma olmak üzere siyasi başarılara imza attığı bir döneme rastladı.

Obama, “Bugün, iki yıl süren görüşmelerden sonra Amerika uluslararası ortaklarıyla birlikte, yıllardır süren düşmanlığın sağlayamadığı bir başarı yakaladı. İran’ın nükleer silah geliştirmesini önleyecek kapsamlı, uzun dönemli bir anlaşmaya imza attı” şeklinde konuşuyor.

Ancak anlaşmayı ‘kumar’ olarak niteleyenler var. Tarihin Obama’yı nasıl değerlendireceği de İran’a bağlı.

The Weekly Standard'dan Dan Halper, “Eğer İran anlaşmayı bozar, nükleer silah elde eder, hatta bir düşmanına veya başka bir ülkeye saldırmaya kalkışırsa, bu, Başkan Obama ve sicili için kara bir leke olur. Yürütülen bütün görüşmeler başarısız sayılır ve Barack Obama da bu başarısızlıkla anılır” diyor.

Başkan Obama’nın siyasi başarıları arasında Usame bin Ladin’in öldürülmesi, Amerika’nın Irak ve Afganistan’daki askerlerini çekmesi ve yeni çatışmalardan uzak durması sayılıyor. Ancak Ortadoğu’da İslam Devleti adlı terör örgütünün ortaya çıkması Obama’nın Ortadoğu’yla ilgili politikalarının sorgulanmasına neden oldu.

Wilson Center'dan Aaron David Miller, “Gerçek şu ki, Obama 2017’de Beyaz Saray’dan ayrıldığı zaman, Ortadoğu, onun göreve başladığı 2008 yılından daha kötü durumda olacak. Şu anda da daha kötü durumda. Haklı veya haksız bir şekilde Obama bu bölgede gerekeni yapmadığı gerekçesiyle suçlamalara maruz kalacak” diyor.

Obama komünist Küba’yla ilişkileri yeniden kurarak birçoklarını şaşırttı.

Başkan Obama, “Bir yıl önce, bir kez daha Amerikan bayrağının Havana’daki Amerikan büyükelçiliğinde göndere çekilmesi imkansız görünüyordu. Bu çok büyük bir değişiklik ve gerçekleşti” şeklinde konuşmuştu.

“The End of Greatness: Why America Can’t Have Another Great President” adlı kitabın yazarı Wilson Merkezi uzmanı Aaron David Miller’a göre, bu değişiklikler Barack Obama’yı tarihe büyük bir başkan olarak geçirmek için yeterli olmayabilir: “Obama tarihe geçecek bir başkan mı? Elbette… Peki 18’nci yüzyıldan Amerika’nın kurucusu George Washington, 19’uncu yüzyıldan Abraham Lincoln ve 20’nci yüzyıldan Franklin Delano Roosevelt kadar büyük mü? Hayır. Şimdi sorulması gereken soru, 43 Amerika Başkanı arasında hangi sırada yer alacağı. Bunu şimdiden tahmin etmek zor.”

Obama’nın Amerika’nın ilk siyah başkanı seçilmesinin tarihi bir olay sayıldığına kuşku yok.

Birçok Amerikalı, Obama’nın, ülkeyi 1930’lardaki Büyük Buhran’a benzer bir ekonomik krizden kurtarmasını önemli bir iç politika başarısı sayıyor. Başkan Obama ayrıca Amerikan tarihinin en önemli yasalarından biri olan sağlık reformunu da yürürlüğe koymayı başardı.

Ancak beklendiği gibi siyah bir başkan seçilmesi, Amerika’da ırkçılığa son vermedi. Güney Carolina’da öldürülen dokuz siyah için yapılan anma töreninde Obama siyahlarla beyazlar arasındaki ırksal sorunların bir gecede çözülemeyeceğini vurguladı.

Irkçılıkla ilgili sorunların giderilmesinin uzun süreceği ve kolay olmayacağı kesin. Barack Obama’yı, tarihin başkan olarak nasıl değerlendireceği konusunda da bekleyip görmek gerekiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG