Erişilebilirlik

Obama Suriye Konusunda İhtiyatlı


Başkan Barack Obama, Suriye’ye müdahale emri vermeden önce kimyasal silah kullanımıyla ilgili daha fazla kanıta ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Amerika’nın elinde Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin kanıt bulunduğunu, ancak kim tarafından ve nasıl kullanıldığının bilinmediğini söyledi. Başkan, bu konuda kanıt dosyası oluşmadan Amerika’nın bir hüküme varmak için acele etmeyeceğini de belirtti.

Geçen hafta Beyaz Saray senatörlere ABD istihbarat birimlerinin Devlet Başkanı Beşar Esat’ın çatışmalarda küçük ölçekte sinir gazı sarin kullandığından emin olduklarını ancak eminlik derecesinin değiştiğini bildirmişti.

Kimyasal silah kullanımının ABD'yi askeri müdahaleye yöneltip yöneltmeyeceği sorulduğunda Obama, bu aşamada ancak Amerika’nın elindeki seçenekleri yeniden değerlendireceğini söyleyebileceği yanıtını verdi.

Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanmasının “cini şişeden çıkaracağını” vurgulayan Obama bu silahların yanlış ellere düşmesinin Amerika, müttefikleri ve uluslararası topluluğun güvenliğini tehdit edeceğini de söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Şam hükümetinin BM denetçilerine soruşturma için hemen koşulsuz izin vermesini istiyor.

Ancak Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi, hükümetinin kimyasal silah kullandığı iddialarını reddetti ve bunları İngiliz, Fransız ve Katar hükümetlerinin karalama kampanyası olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG