Erişilebilirlik

Obama: 'Sorumlular Adalet Önüne Çıkarılacak'


Başkan Barack Obama, Beyaz Saray'daki açıklamasını yaparken arkasında bekleyen Hillary Clinton
Başkan Barack Obama, Beyaz Saray'daki açıklamasını yaparken arkasında bekleyen Hillary Clinton
Amerika’nın Libya büyükelçisinin de aralarında bulunduğu dört elçilik görevlisi, Bingazi’deki Amerikan konsolosluğuna öfkeli bir kalabalık tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldü.

Amerika’da çevrilen ve Hazreti Muhammed’e hakaret eden bir amatör filmi protesto eden göstericiler, konsolosluğa silahlarla saldırdı ve binayı ateşe verdi.


Christopher Stevens, Dışişleri Bakanlığı’nın bölgedeki en deneyimli diplomatlarından biriydi ve 21 yıldan bu yana Bakanlık görevlisiydi. Stevens dört aydan az bir süre önce Libya’ya atanmıştı. Stevens ayrıca geçen yıl Washington tarafından Muammer Kaddafi’ye karşı ayaklanma başlatan geçici yönetim konseyine resmi temsilci olarak atanmıştı. Amerikalı büyükelçinin Kaddafi sonrası Libya’nın yeniden yapılanmasında önemli rolü bulunuyordu. Stevens 20 yılı aşkın bir süredir Amerika'nın yurtdışında görev yaparken kaybettiği ilk büyükelçisi oldu.

'Hiçbir şekilde haklı gösterilemez'

Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dini inançlara yönelik her türlü saldırı çabalarını kınamakla birlikte, bu tarz anlamsız şiddet olaylarının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini açıkladı.

Başkan Barack Obama, bu sabah Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Libya güvenlik kuvvetlerinin Amerikan diplomatik personelini koruma çabalarına yardım ettiğini, Büyükelçi Christopher Stevens’ın cesedini hastaneye taşıdığını söyledi.

Obama, Büyükelçi Stevens’ın kurtarmak için mücadele ettiği Libya’da ölmesinin özellikle trajik bir son olduğunu vurguladı.

Başkan, hiçbir terör eyleminin Amerika’nın kararlılığını değiştiremeyeceğini, suçluların adalet önüne çıkarılacağı sözü verdi ve bu konuda Libya hükümetiyle işbirliği yapılacağını belirtti. Beyaz Saray’da konuşan Obama, “Hataya kapılmayın. Libya hükümetiyle birlikte çalışıp adamlarımıza saldıran katilleri adalet önüne getireceğiz,” diye konuştu.

Obama Libya ve Mısır’daki olaylardan sonra tüm Amerikan büyükelçiliklerindeki güvenlik önlemlerinin arttırılması talimatı verdi. Başkan açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı’na gitti.

Beyaz Saray sabah erken saatlerde Bingazi’deki diplomatik temsilciliğe düzenlenen saldırıyı sert bir dille kınamıştı. Yazılı açıklamada, başka dini inanışları aşağılama çabalarını reddedildi, aynı şekilde kamu görevlilerinin hayatına mal olan bu tarz anlamsız şiddet olaylarına da karşı tutum sergilendi. Başkan Obama’nın yazılı açıklamasında, öldürülen Büyükelçi Christopher Stevens’ın, Amerika’nın cesur ve örnek temsilcilerinden biri olduğuna dikkat çekildi.

Obama’nın Beyaz Saray’daki açıklamasından hemen önce Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Büyükelçi Stevens’ın “Libya halkına yeni ve özgür ulusun temelini kurmada yardım eli uzatmak uğruna kendi hayatını tehlikeye attığını” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nda ayrı bir açıklama yapan Clinton, Amerika-Libya ilişkilerinin bu saldırıdan etkilenmeyeceğini, Washington’un Libya’nın özgür ve demokratik bir ulus haline gelmesi çabalarına sırtını dönmeyeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından daha önce yapılan yazılı açıklamadaysa öldürülen bir diğer büyükelçilik görevlisinin kimliğinin Sean Smith olduğu bildirildi. Bakanlık, diğer iki yetkilinin halen ailelerinin bilgilendirilmesinden dolayı kimliklerinin henüz açıklanmadığına dikkati çekti.

Bu arada Amerika'nın gönderdiği bir grup deniz piyadesi Libya'ya ayak bastı. Amerika, Bingazi'deki konsolosluğu tamamen boşaltırken, başkent Trablusgarp'taki büyükelçilikte de acil durumlarda kalması gereken personeli tutuyor. CNN haberine göre Washington ayrıca terörist kamplarını bulmak amacıyla bölgeye keşif amaçlı uzaktan kumdanalı uçaklar da gönderiyor.

Amerika'nın Sesi Yayınında Son Gelişmeler Değerlendirildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:36 0:00
Linki indirmek için
Libya: 'Saldırı Korkakça'

Libya Başbakan Yardımcısı Mustafa ebu Şagur, Amerikalı diplomatları hedef alan saldırıyı kınadı ve “korkakça bir eylem” olarak niteledi.

Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Wanis el Şerif ise, silahlı bir grubun “intiharı aratmayacak şekilde” konsolosluğa saldırdığını söyledi, uzvum Amerikan konsolosluğunu yeterli önlem almamakla suçladı. Saldırının ayrıntıları hala kesinleşmiş değil. Ancak konsolosluk çevresinde konuşlu Libya güvenlik güçlerinin saldırganları durduramadığı belirtiliyor.

Bir Libyalı yetkiliyle konuşan Reuters haber ajansı, büyükelçi ve üç görevlinin araçlarına roket isabet etmesi sonucu hayatlarını kaybettiğini bildirmişti. Ancak Amerikan kaynaklarından gelen son bilgiler, büyükelçinin yanan konsoloslukta personelin tahliyesine yardım etmeye çalışırken dumandan boğularak öldüğü yönünde. Büyükelçinin cesedinin Libyalı görevliler tarafından hastaneye taşınması sırasında çekilen fotoğraflarda da yanık izine rastlanmamış olması da son bilgileri doğruluyor.
Ayrıca ilk bilgiler, İslamcı Ensar el Şeria adlı örgütün otomatik silahlar ve roketatarlarla Bingazi’deki konsolosluğa saldırdığı yönündeydi.

Dün gece ilk gelen haberler, Bingazi’deki saldırıda bir büyükelçilik görevlisinin öldüğü yönündeydi. Dışişleri Bakanı Clinton, bazılarının internette yayınlanan kışkırtıcı bir film yüzünden gösterdiği acımasız tepkiyi haklı çıkarmaya çalıştığına dikkati çekti. Dışişleri Bakanı, diğer dinleri aşağılamaya çalışan tüm kasıtlı çabaları kınadığını söylemekle birlikte, bu tarz şiddet içeren tepkilerin haklı gösterilemeyeceğini söyledi.


Filme tepki gösteren Mısırlı göstericiler de Kahire’de Amerikan büyükelçiliğinin önünde eylem yaptı. Göstericiler büyükelçiliğin duvarlarına tırmanarak göndere asılı Amerikan bayrağını aldı, yerine siyah İslami bir pankart astı. Kahire’de aşırı dinci Selefiler tarafından düzenlenen gösteriler büyükelçilik dışında sabaha kadar sürdü.

İki ülkedeki gösteriler de Amerika’da 11 Eylül terör saldırılarının 11’inci yıldönümüne rastladı.

Film Temmuz ayından bu yana YouTube'daydı

Gösterilere, İsrail asıllı Amerikalı yapımcı Sam Bacile’in çevirdiği ve Amerika’da yaşayan Mısırlı Kıpti bir grup tarafından finanse edilen bir film yol açtı. Tüm dünyadaki Kıpti liderler filmi kınadıklarını bildirdi.

Orijinali İngilizce olan filmin kendisi ve Arapça dublajlı 14 dakikalık fragmanı YouTube sitesinde yayınlandı. Film Hazreti Muhammed’i babası belli olmayan bir çocuk, çocukların istismarını ve evlilik dışı ilişkiyi teşvik eden bir haylaz olarak gösteriyor. Fragmanın birçok bölümünde İslam dini aşağılanırken, Kuran’ın Hazreti Muhammed’in eşi Hatice’nin kuzeni tarafından Tevrat ve İncil’den ifadeler alınarak yazdığı uydurulmuş bir kitap olduğu iddia ediliyor.

Filmin yönetmeni, Californialı emlakçı Sam Bacile’in gizlendiği bildirildi. İslam’ı bir “kanser” diye tanımlayan Bacile, filminin İslam’ı kınayan kışkırtıcı siyasi bir propaganda olduğunu yalanlamıyor. Sam Bacile’in yaklaşık 100 kadar Yahudi kişi ve kuruluştan toplam 5 milyon dolar para topladığı da belirtiliyor. İsrail hükümetiyse Bacile ile bir ilişkisi olmadığını açıkladı.

Temmuz ayından bu yana YouTube’da gösterimde olan filmi ilk kez uluslararası alanda gündeme getiren kişiyse Floridalı rahip Terry Jones oldu. 2010 ve 2011 yıllarındaki Kuran yakma tehditleriyle Afganistan’da çok sayıda kişinin öldüğü gösterilere yol açan Rahip Jones, fimin Müslümanlara saldırmayı değil, “İslam’ın yıkıcı ideolojisini” ortaya koymayı amaçladığını bildirdi.

Geçen yıl diktatörlük rejimlerini yıktıktan sonra bir geçiş dönemi yaşayan Libya ve Mısır’da ilk kez Amerikan diplomatik temsilcilikleri bu denli bir saldırıya hedef oluyor. Afganistan’daysa olası ayaklanmalara karşı YouTube sitesi erişime kapatıldı.

Bingazi ve Kahire’deki saldırılar arasında ilişki olup olmadığıysa araştırılıyor. Geçen yıl Libya lideri Muammer Kaddafi rejimine karşı devrimi başlatan Bingazi’de, bazı aşırı dinci gruplar da bulunuyor.


Romney: 'Yönetimin tepkisi utanç verici'

Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Mitt Romney, dün Amerika’nın Kahire ve Bingazi’deki diplomatik temsilciliklerine düzenlenen saldırıların ardından Obama yönetimine yaptığı eleştirilerin arkasında durduğunu açıkladı.

Florida eyaletinin Jacksonville kentinde konuşan Romney, yönetimin dünkü açıklamasında, Mısır’daki büyükelçiliği basan kişileri kınamak yerine onlara sempatik davranma yolunu seçmesini doğru bulmadığını söyledi.

Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Mitt Romney
Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Mitt Romney
​Dün Kahire’deki saldırının ardından Amerikan büyükelçiliği açıklama yayınlamış ve “Müslümanların dini duygularını zedeleyen yanlış yönlendirilmiş kişiler” kınanmıştı. Büyükelçilik, açıklamasını Libya’dan ölüm haberleri gelmeden önce yayınladı.

Bunun ardından Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney bir açıklama yayınlamış, büyükelçilikten yapılan açıklamayı “utanç verici” diye nitelemişti. Ancak Obama kampanyası sözcüsü Ben LaBolt, Romney’e tepki vermekte gecikmedi ve Amerika, Libya’da diplomatlarının trajik bir şekilde öldürülmesine tanık olurken Romney’in “siyasi bir saldırıda bulunmasının” kendilerini şaşkınlığa uğrattığını söyledi.

Ancak Romney bu eleştirisinin arkasında durarak, Amerikan büyükelçiliğinin yayınladığı açıklamanın hala “özür” niteliğinde olduğunu, Ameirka’nın ilkeleriyle uyuşmadığını savundu. Romney ölen Amerikalı diplomatların ailelerine de başsağlığı diledi.

Türkiye'den kınama

Libya'daki Amerikan büyükelçisinin öldürülmesi çok sayıda dünya lideri tarafından kınanırken, bir kınama mesajı da Türk Dışişleri Bakanlğı'ndan geldi.

Açıklamada, "Çok sayıda diplomatını terörist saldırılarda şehit vermiş bir ülke olarak uluslararası hukukun güvencesi altındaki bir büyükelçiyi hedef alan bu saldırının faillerinin en kısa zamanda adalet önüne çıkarılmasını önemle bekliyoruz," denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG