Erişilebilirlik

Obama Son Bir Yılını Değerlendirdi


2015 yılının son basın toplantısını düzenleyen Barack Obama, başkanlığının son yılını değerlendirdi. Gelecek yıl sonunda başkanlığı sona erecek olan Obama, son yılında köşeye çekilmeyeceği mesajı verdi.

Kapsamlı bir açıklama yapan Obama, son bir yıl içinde İran ve Küba’yla yürüttüğü diplomasi çabalarına, Asya-Pasifik ülkeleriyle vardığı ticaret anlaşmalarına, Anayasa Mahkemesi’nin onayladığı eşcinsel evliliği kararına ve temel eğitim sistemindeki reformlara değindi.

Obama başarılarının yanı sıra mücadele etmesi gereken diğer zorluklara da değindi, IŞİD tehdidine dikkati çekerken, son dönemde California’nın San Bernardino kentinde olduğu gibi “yalnız kurtlar” tarafından düzenlenebilecek olası yeni terör saldırılarına karşı uyardı.

Amerika’nın olası saldırılara karşı “uyanık olması” çağrısında bulunan Başkan Obama, yönetiminin IŞİD’i yenilgiye uğratmak için uluslararası düzeyde yoğun çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

IŞİD’i Suriye ve Irak’ta vurmanın, örgütün terör eylemleri ve propaganda faaliyetlerini zorlaştıracağını savunan Obama, diğer yandan da Amerikalılar’ın olası terör saldırılarına karşı daima uyanık olması gerektiğinin altını çizdi.

Beyaz Saray’da konuşan Obama, 2015 yılındaki başarılarına da değindi. Özellikle işsizlik oranını düşürmeye, eğitim reformuyla, iklim değişikliğiyle ve Trans-Pasifik Ortaklık anlaşmasının oluşturulmasıyla ilgili yasalara dikkati çekti. Obama ayrıca, kendi adıyla da anılan sağlık sigorta sistemine bugüne kadar 6 milyon sigortasız Amerikalı’nın kazandırıldığını söyledi.

Beyaz Saray’da geçireceği son bir yıldaki zorluklara da dikkati çekerken, bunlar arasında en zorlularının IŞİD’le mücadele olduğunun altını çizdi. Ancak Obama bunun Amerika’nın gelecekte terör saldırılarına hedef olmaması için gerekli olduğunu savundu.

Suriye konusundaysa Obama, ülkede kan dökülmesinin önüne geçmek ve tarafların kapsayıcı bir siyasi süreç başlatabilmesi için Devlet Başkanı “Beşar Esat’ın gitmesi gerektiğini” savundu.

Obama ayrıca Guantanamo’daki terör tutukevinin kapatılması için Kongre’yle birlikte çalışmaya kararlı olduğunu tekrarladı. “Guantanamo cihatçılara eleman kazandıran mıknatıs işlevi görüyor” diye konuşan Obama, normalde bu tutukevini kapatmak için kararname çıkarabileceğini, ama Kongre’nin onayını almayı tercih ettiğini söyledi.

Tutukevinde bu yılın sonuna kadar 100’ün altında terör zanlısının tutulması hedefleniyor.

Kongre üyeleri perşembe günü hükümetin yabancı ülke vatandaşlarının vize başvurularını değerlendirme sürecini eleştirmişti. Ancak Obama, herkesin sosyal medya ve SMS mesajlarını okumanın imkanı olmadığı gerçeğini kendisini eleştirenlerin de kabul etmesi çağrısında bulundu.

Obama basın toplantısından önce cezaevindeki 100’e yakın Amerikan vatandaşı için de af çıkardı. Obama iki mahkumu tamamen affederken, 95’inin de cezasını indirdi. Başkanların onayladığı bu af, yılsonu geleneği haline gelmiş durumda.

Obama’nın affından neredeyse şiddete karışmamış, ancak uyuşturucu suçundan mahkum edilmiş kişiler yararlandı. Bu kişilerin çoğu kokain ve sentetik kokain bulundurmak ya da başka kişilere vermek suçlarından mahkum edilmişti.

Beyaz Saray yetkileri, Obama’nın bu kadar çok kişi hakkında af çıkarmasının nedeninin, ceza yasası sisteminin reforma ihtiyacı olduğuna dikkati çekmeyi amaçladığını söyledi.

Obama bir saatlik basın toplantısının ardından California eyaletinin San Bernardino kentine hareket etti. Başkan, burada terör saldırısı kurbanlarının aileleriyle bir araya gelecek.

Başkan Obama California’da geçireceği iki saat boyunca kamuya açık hiçbir etkinliğe katılmayacak, buradan doğrudan Noel’i ve yılbaşını geçireceği Hawaii’ye uçacak.

2009 yılında iktidara gelen Barack Obama, Noel tatillerini ailesiyle birlikte her yıl Hawaii adasında geçiriyor. Obama yılbaşından birkaç gün sonra Washington’a dönecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG