Erişilebilirlik

Obama:Snowden İçin Pazarlık Yapmayacağım


Başkan Barack Obama gizli bilgileri sızdıran eski istihbarat görevlisinin ABD’nin güvenliğine zarar verdiğini ancak iadesi için yabancı hükümetlerle pazarlık yapmayacağını söyledi.

Obama Senegal’de düzenlediği basın toplantısında Edward Snowden’ın iadesini istemek için ne Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e ne de Çin Devlet Başkanı Xi Jingpin’e telefon ettiğini açıkladı.

Obama, bu konuda kişisel girişimde bulunmak zorunda olmadığını, iade taleplerinin olağan yasal kanallardan yapılması gerektiğini vurguladı.

Amerika’nın milyonlarca kişinin telefon kayıtlarını takibe aldığını ve Internet şirketlerinin veri tabanlarına girdiğini basına sızdıran Edward Snowden’ın hala Moskova havaalanında olduğu bildiriliyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Snowden’in Şeremetyevo Havaalanı’ndaki transit bölgede olduğunu doğrulamış, ancak Washington’a teslim etmeyi reddetmişti.

Rusya ile Amerika arasında suçluların iadesi konusunda herhangi bir anlaşma olmadığını hatırlatan Putin, Snowden’in bir an önce gideceği yeri belirlemesinin daha iyi olacağını belirtmişti.

Edward Snowden, Amerika’dan ayrıldıktan sonra Hong Kong’a gitmiş, Pazar günü de Moskova’ya geçmişti.

Snowden’ın Moskova’dan Havana’ya oradan da Ekvador’a geçmesi bekleniyordu.

Ekvador Dışişleri Bakanı, Snowden’ın siyasi sığınma talebinde bulunduğunu ve konuyla ilgili olarak Moskova ile temasta olduklarını açıkladı.

Bakan , Amerika’dan da Snowden’in iade gerekçelerini yazılı olarak bildirmesini istediklerini, bu konuda karar vermenin haftalar alabileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG