Erişilebilirlik

Obama Silah Kontrolunda Israrlı


Obama Silah Kontrolunda Israrlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Başkan Barack Obama, ülke genelinde yaşanan bir dizi kitlesel silahlı saldırı sonrası bütün Amerikan vatandaşlarını Kongre’ye silah yasalarını sıkılaştırmak için baskı yapmaya çağırdı. Washington yakınlarındaki Virginia eyaletinin Fairfax kentinde sıradan Amerikalılar’ın da katıldığı bir televizyon programına çıkan Obama, bu tartışmalı konulardaki görüşlerini bir kez daha anlattı.

CNN’in yayınlandığı programın konusu hükümetin ateşli silahlara olan erişimi ne kadar kısıtlayabileceğiydi.

Başkan Barack Obama, Amerikan hükümetinin silah sahibi olma hakkına saygı göstererek vatandaşlarını korumak için daha fazlasını yapabileceğini söyledi: "Anayasa’nın ikinci maddesine saygı duyuyorum. Ancak diğer insanlara zarar vermek isteyenlerin ateşli silahlara erişmesinin önüne geçmemiz gerektiğini hepimizin kabul etmesi gerekir.”

Obama kısa süre önce, sabıka kaydını sıkılaştıracak ve yasaların daha iyi uygulanmasını sağlayacak başkanlık kararnamesi çıkaracağını açıkladı.

Başkan Obama, televizyon programında Cumhuriyetçiler’in liderliğindeki Kongre’yi silah yasalarını sertleştirmek için yeterince çaba sarf etmemekle suçladı ve Ulusal Silah Derneği (NRA) lobisine boyun eğmekle suçladı.

NRA yetkilileri, Obama ile aynı televizyon programına katılmaları için yapılan daveti reddetti.

Başkan, televizyon programında tecavüz kurbanı iki çocuk annesinin görüşlerini dinledi: “Getirmek istediğiniz kısıtlamalar, kendi ve çocuklarımın güvenliğini sağlamam için gerekli olan silah sahibi olma hakkımı engelliyor.”

Obama ise, "Bizim önerilerimizde, sizin silah sahibi olmanızı engelleyen veya daha zor hale getiren hiçbir kısıtlama yok” şeklinde konuştu.

Silah lobi grupları, kararnameyi yargıya taşıyacaklarını söylüyor.

Heritage Vakfı'ndan John Malcolm, “Başkan Obama’nın, kişisel hobisi olanlara veya silah fuarlarıyla başka yerlerde hobi olarak silah satanlara ruhsat şartlarını sıkılaştırmaya çalışması sorun yaratacaktır” diyor.

Bazılarına göre de, silah kontrolü ile ilgili yasalar sadece Kongre tarafından çıkarılmalı.

Amerika İlerleme Merkezi'nden Chelse Parsons, “Bu konuyu gerçekten çözmek için, silah lobisine boyun eğen Kongre’nin Amerikalıların son üç senedir dile getirdiği ‘yeter artık’ çağrısını duyup yasalarda bulunan boşlukları kapatacak kanunları çıkarması gerekir” diyor.

Beyaz Saray, başkanın konuyu gündemde tutmaya ve seçmenlerden Washington’daki silah lobisine karşı çıkmalarını istemeye devam edeceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG