Erişilebilirlik

Obama: 'İran'a Yaptırımların Garantisi Yok'


Başkan Barack Obama, İran’a yeni yaptırımların sonuç vereceğinin garanti olmadığını söyledi.

Başkan, buna rağmen, yoğun ve sürekli baskının, Tahran Hükümeti’ni, nükleer silah programının faturasının çok ağır olduğuna ikna edebileceği görüşünde.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya, dün, New York’ta, İran’a yeni yaptırımlar konusunu görüştü.

Çin’in BM büyükelçisi Li Baodong, bir karar alınmadan sona eren toplantıyı son derece yapıcı olarak tanımladı. İran’a yeni yaptırımlar konusunda isteksiz davranan Çin, uyuşmazlığın diyalog yoluyla çözülmesini savunuyor.

Bu arada İran basın yayın organlarında, İranlı mühendislerin mevcut santrifüjlerden iki misli daha güçlü yeni santrifüj yaptığını yazdı. Santrifüj aygıtları uranyumu zenginleştirmek için kullanılıyor.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad da, ülkesinin yaptırımları olumlu karşılamadığını ancak bunu fırsata dönüştüreceğini söyledi.

Ahmedinejad, "Biz tehdit ve yaptırımı olumlu karşılamayız, ama asla bize yaptırım yapmasınlar diye bizi yaptırımla tehdit edenlere yalvarmayız, bilakis yaptırımları fırsata dönüştürmeye çalışırız" dedi.

XS
SM
MD
LG