Erişilebilirlik

Obama: ‘Ramadi’nin Kaybı Taktik Başarısızlık’


Başkan Barack Obama, IŞİD’in Irak ve Suriye’de ilerleme kaydetmesine rağmen Amerika’nın cihatçı örgüte karşı savaşı kaybettiğine inanmadığını açıkladı. Atlantic dergisine demeç veren Obama, Irak’ın Ramadi kentinin IŞİD’in eline geçmesiyle ilgili olarak, ‘Savaşı kaybetmekte olduğumuzu düşünmüyorum’ diye konuştu

Başkan Barack Obama, IŞİD’in Irak ve Suriye’de ilerleme kaydetmesine rağmen Amerika’nın cihatçı örgüte karşı savaşı kaybettiğine inanmadığını açıkladı.

Atlantic adlı aylık dergiye demeç veren Obama, Irak’ın Ramadi kentinin IŞİD’in eline geçmesiyle ilgili olarak, “Savaşı kaybetmekte olduğumuzu düşünmüyorum” diye konuştu.

Durumu “taktik başarısızlık” diye niteleyen Obama, Ramadi’nin savunmasız olmasındaki asıl etkenin, bölgede Amerika’nın eğittiği ya da takviye ettiği Irak birliklerinin bulunmaması olduğunu savundu.

Obama, “Irak güvenlik kuvvetlerinin eğitimi, takviyesi, komuta kontrol sistemleri, ülkenin Sünni bölgelerinde ve Anbar’da yeterince hızlı ilerlemiyor” diye konuştu.

Obama’nın Atlantic dergisine verdiği demeç, IŞİD’inSuriye’deki tarihi Roma harabelerinin bulunduğu Palmira kentini ele geçirmesini izliyor. Suriye’nin şu anda yarısı cihatçı militanların kontroluna geçmiş durumda.

UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirası ilan ettiği 2 bin yıllık kentte, yüksek sütunlar, harabeler ve paha biçilmez kalıntılar bulunuyor. IŞİD militanları daha önce Irak ve Suriye’de ele geçirdiği tarihi eserleri ve antik yapıları tahrip etmişti.

Suriye’nin tarihi eserlerden sorumlu yetkilisi Maamun Abdülkerim, Palmira’nın IŞİD’in eline geçmesini “medeniyetin çöküşü” diye nitelerken, insanlığın ve uygar toplumun barbarlığa karşı mücadelesini kaybettiğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Federica Mogherini, IŞİD’in Suriye ve Irak’taki kitlesel katliamlarının, arkeolojik ve kültürel miraslara verdiği zararın, savaş suçu olduğunu açıkladı.

Şu ana kadar Palmira’daki tarihi eserlere bir zarar gelmedi. Abdülkerim, IŞİD kente ulaşmadan yüzlerce heykelin antik kentten başka yere taşındığını söyledi. Ağır olan diğer harabelerse taşınamadığı için bırakıldı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Washington’un da Palmira’nın IŞİD’in eline geçmesinden kaygı duyduğunu ve harabelere bir zarar verilmemesini umduğunu bildirdi. Bununla birlikte Harf, Palmira’nın kurtarılması için de ne yapılabileceği konusuna açıklık getirmedi.

IŞİD militanları, çöl ortasında bulunan bu antik kentten Beşar Esat rejimine bağlı tüm kuvvetleri Çarşamba akşamı püskürtmüştü. Kent bir hafta süren yoğun çatışmaların ardından kaybedildi. Ramadi’de de çekilen Irak kuvvetleri, çok sayıda askeri aracı ve silahı IŞİD militanlarına bıraktı.

Amerika Irak ve Suriye’de IŞİD hedeflerine çok sayıda hava saldırısı düzenlese de, ülkeye kara birlikleri göndermeyi reddediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG